Municipiul Oradea împrumută 100 milioane de lei pentru cofinanţarea proiectelor europene aflate în lucru.

Creditul, cu o perioadă de graţie de un an şi de rambursare de nouă ani, a fost aprobat de Consiliul Local şi va fi contractat în urma unei licitaţii.

"În acest credit vor fi prinse cinci proiecte: Nufărul Geotermal, pasajele subterane din centrul civic şi Piaţa Cetate, coridorul de mobilitate urbană Nufărul - Cantemir şi construirea centrului de antreprenoriat din Piaţa Cetate", a declarat primarul Florin Birta marţi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa în plen a Consiliului Local.

Primarul a explicat că, având în vedere că proiectele europene se desfăşoară pe principiul decontării, municipalitatea are nevoie de bani ca să plătească lucrările, pentru ca ulterior să îşi recupereze banii din bugetul european.

Potrivit simulărilor municipalităţii, dacă în prezent gradul de îndatorare a municipiului Oradea este de 12,83% din media veniturilor proprii pe ultimii trei ani, este de aşteptat ca, de anul viitor, când va intra în plată noul împrumut, gradul de îndatorare să urce la 26,36%, pentru a atinge un vârf de 27,84% în 2025.

Ulterior, gradul de îndatorare a oraşului va scădea treptat de la 25,01%, în 2026, la numai 7,7%, în 2033.

Procentele sunt însă doar estimative. "Pentru că gradul de îndatorare se raportează la veniturile proprii ale oraşului, acesta va scădea, poate odată cu creşterea încasărilor la buget", a spus Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, în 2022 gradul de îndatorare a Oradiei a fost ţinut la un minim istoric, acesta fiind pe un trend descendent faţă de anii anteriori.

Municipalitatea a ţinut jos nivelul de îndatorare a oraşului ca să se poată credita anul acesta pentru a cofinanţa valul de proiecte europene care trebuie închise în decembrie 2023.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!