Municipalitatea orădeană va cumpăra cu 1,3 milioane euro două amplasamente cu o suprafață totală de circa 4.500 metri pătrați de teren și câteva construcții pentru a face loc viitorului stadion din strada Făgărașului.

Cumpărare, nu expropriere...

Consiliul Local a aprobat joi achiziția celor două amplasamente, cu o singură abținere din partea consilierilor prezenți în sala de ședințe.

„I-am căutat pe proprietarii terenului și s-a făcut raport de evaluare pentru achiziționarea acestuia”, le-a spus primarul Florin Birta aleșilor locali.

Acesta a reiterat faptul că municipalitatea se străduiește să evite varianta exproprierii, pentru a nu-și ostiliza proprietarii amplasamentelor pe care le dorește pentru diferite investiții cu riscul de a se angaja în procese interminabile. „În 80% din cazuri am mers pe cumpărare”, a spus Birta.

În cazul de față, municipalitatea, care inițial era în proces cu proprietarul terenului, firma Lesital SRL, a continuat negocierile cu acesta pentru a pune capăt conflictului juridic care întârzia eliberarea de sarcini a amplasamentului. Potrivit primarului, pe baza raportului de evaluare, municipalitatea va cumpăra acel teren, stingând astfel procesul cu vechiul proprietar.

Concret, municipalitatea va achiziționa un amplasament de peste 2.500 metri pătrați de teren pe care există două hale de producție în strada Traian Blajovici 10B și un amplasament de aproape 2.000 metri pătrați cu câteva construcții, de la magazin de legume și fructe, la spălătorie auto și cafenea.

PSD vrea un stadion mai mare

Cu ocazia dezbaterilor, consilierul local Liviu Sabău Popa a reînnoit solicitarea PSD privind majorarea capacității stadionului peste actualul nivel de 16.000 de locuri, considerat prea mic.

„Să facem un stadion de măcar de 18.000 - 20.000 locuri, dată fiind cererea extrem de mare din ultimele săptămâni”, a cerut consilierul.

Sabău Popa este sigur că arena sportivă ar fi ocupată „dată fiind cererea extrem de mare pentru bilete din ultimele luni”.

În replică, primarul Florin Birta a afirmat că în baza Studiului de Fezabilitate, realizat de o companie specializată în amenajarea de stadioane „pentru Oradea este necesar și suficient unul de 16.000 de locuri”.

„În primăvara anului viitor”

Primarul de Oradea le-a cerut aleșilor locali, indiferent de culoarea politică, să sprijine proiectul viitoarei arene sportive.

„Haideți să începem să îl facem, și aici cred că ar trebui, indiferent de partide, cu toții, să facem lobby asupra Guvernului ca în cel mai scurt timp să emită o Hotărâre de Guvern în acest sens”, a cerut Birta.

Potrivit primarului, devizul general al lucrării cu valoarea totală a investiției va fi aprobat în prealabil tot de către Consiliul Local.

„Dacă totul decurge normal, în primăvara anului viitor am putea avea un HG și să demarăm construcția stadionului”, a estimat Birta.

După cum BIHOREANUL a mai scris, fostul ministru bihorean al Dezvoltării, președintele UDMR Bihor, Cseke Attila, a arătat că decizia Guvernului de a înlocui rectificarea bugetară cu transferul către ministere din Fondul de Rezervă va însemna blocarea investițiilor încă neaprobate, cum ar fi construirea stadionului municipal.

Rămâne de văzut, așadar, ce se va întâmpla în acest caz.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!