La aproape trei ani de când a lansat campania "Cred în minuni", prin care îşi propune să adune 4,7 milioane euro pentru construirea unui centru caritabil dedicat în special copiilor cu dizabilităţi, Mihai Neşu a reuşit să strângă 3,2 milioane euro.

Datorită numărului mare de donaţii şi a ritmului alert de muncă pe şantier, la finalul verii anului 2023 fostul fotbalist şi echipa speră să deschidă "orăşelul speranţei", aflat la doar câţiva kilometri de Oradea.

Mai scump

Construirea unui complex unic în România, în care să fie îngrijiţi copiii cu probleme motorii sau neurologice, este o idee mai veche de-a lui Mihăiţă. Actualul centru de tratament al Fundaţiei Neşu oferă terapii pentru zeci de beneficiari la parterul unui bloc din cartierul Cantemir. Spaţiul, luat în chirie, nu este însă suficient. Specialiştii pot lucra simultan cu doar 8 copii, iar pentru hidroterapie sau terapie cu animale trebuie să apeleze la firme care să le pună la dispoziţie spaţii adecvate.

Iulia Bacaran, manager Fundatia Mihai NesuDin aceste motive, ONG-ul a lansat în decembrie 2019 campania "Cred în minuni", prin care şi-a propus ca în câţiva ani să strângă din donaţii de 3,5 milioane euro pentru realizarea Complexului de recuperare ce va purta numele Sfântului vindecător Nectarie. Acolo, cei mici vor beneficia nu doar de şedinţe de terapie la preţuri modice, de afecţiune şi sprijin, ci vor învăţa şi câteva meserii pentru a se putea integra pe piaţa muncii.

Planurile iniţiale s-au schimbat, însă, din cauza scumpirilor apărute pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina. "Acum, dacă nu mai cresc preţurile, construcţia centrului se ridică la 4,7 milioane euro, din care noi am strâns 3,2 milioane", explică Iulia Băcăran (foto), managerul Fundaţiei Neşu.

Şi pentru adulţi

Terenul pe care se construieşte centrul a fost cumpărat în februarie 2020, cu 230.000 euro. Are o întindere de 2,3 hectare şi se află în Cihei, la numai 6 km de Oradea.

Întregul complex a fost conceput în 3D (video) chiar de Mihăiţă Neşu, urmând să aibă o grădină senzorială, săli de aşteptare, locuri de joacă adaptate, o clădire pentru familiile venite din alte zone, un restaurant cu o sală de evenimente, un teren de fotbal, spaţii pentru terapii cu animale şi terapie horticolă, precum şi un centru pentru alte tratamente. Acesta din urmă va fi dotat cu săli de hidroterapie, echipamente pentru Therasuit Therapy (costum de benzi elastice ce ţine corpul pacientului într-o poziţie cât mai apropiată de cea normală), săli de kinetoterapie, psihopedagogie şi logopedie.

"Iniţial, centrul era gândit să ajute doar copiii cu probleme neurologice şi motorii, dar ulterior am decis că ne putem adresa şi adulţilor cu dizabilităţi care au nevoie de terapii", mai spune Iulia.

În construcţie

Anul acesta a fost unul productiv pentru Fundaţia lui Mihai Neşu. Pe terenul centrului au fost ridicate trei clădiri principale, care se află în stadii avansate: biserica (foto), unde se fac în aceste zile picturile interioare, clădirea centrului de recuperare, unde muncitorii lucrează la sistemul de încălzire prin pardoseală, şi spaţiile dedicate cazării familiilor din alte judeţe, unde au fost montate geamurile.


(Sursa foto: Facebook - Mihai Nesu Foundation)

În construcţie se află şi clădirea manejului, unde copiii şi adulţii vor face terapie cu cai. "Pe şantier se lucrează şi la amenajarea unui teren de fotbal, sponsorizat în totalitate de Decathlon, pe care, după deschiderea complexului, îl vom închiria contra cost iubitorilor acestui joc, iar banii vor intra în bugetul fundaţiei", detaliază Iulia.

Cum puteţi ajuta

Deşi campania "Cred în minuni" a fost lansată într-o perioadă dificilă - în care românii au fost afectaţi de pandemia de Covid-19, iar mai nou de războiul din Ucraina -, echipa lui Neşu a reuşit să adune o sumă impresionantă.

Banii au fost strânşi pe mai multe căi: prin direcţionarea către ONG a 20% din impozitul pe profit în cazul firmelor, a 3,5% din impozitul datorat de persoane fizice, achiziţionarea unor haine cu sigla fundaţiei de pe site-ul mihainesu.shopia.ro, virament bancar în conturile asociaţiei (RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro şi RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari), dar şi prin SMS. În cazul celei din urmă variante, donatorii nu trebuie decât să trimită la 8844 un SMS cu textul "Cred", redirecţionând apoi automat 2 euro către ONG în fiecare lună, putând alege, însă, când să se oprească.

Dacă donaţiile se vor menţine în acelaşi ritm, Mihai Neşu estimează că în august 2023 va deschide complexul unde mulţi copii bolnavi, uitaţi de societate, vor găsi alinare, refugiu şi, mai ales, speranţă...

Cel mai recent video realizat de ONG despre evoluţia şantierului:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!