Mai mulţi copii înscrişi într-un club de creaţie din Oradea au făcut un gest lăudabil pentru Fundaţia lui Mihai Neşu. Aceştia au donat peste 2.000 de lei ONG-ului, bani pe care i-au câştigat din vânzarea unor tablouri făcute de ei.

Artişti inimoşi

Micuţii artişti, cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani, au vândut câteva zeci de tablouri realizate la clubul SmartistActiv din Oradea, unde ei participă la cursuri de pictură și desen. 

„Am avut o săptămână care a fost dedicată educaţiei financiare. Ei au învăţat despre cum putem împărţi banii în funcţie de priorităţi: bani pentru un vis, bani pentru bucurii mărunte şi bani pentru fapte bune. Am pus accent pe banii strânşi pentru a face fapte bune, iar copiii au înţeles că trebuie să vândă tablourile pictate de ei pentru a aduna bani pentru Fundaţia lui Mihai Neşu. Ei au vândut tablourile în curtea comună unde se află clubul, dar şi o cafenea, SemiramiS, iar majoritatea clienţilor localului au cumpărat o grămadă de tablouri", a povestit, pentru BIHOREANUL, Laura Ungur, coordonatoarea clubului de creaţie.

În final, picii au reuşit să adune suma de 2.391 de lei, pe care au dus-o miercuri la centrul fundaţiei lui Mihai Neşu din cartierul Cantermir.

„Pe lângă donație, ei ne-au adus și un tablou la care au contribuit cu toții. Iată cine schimbă viitorul copiilor cu dizabilităţi! Copiii sănătoşi şi bucuroşi. Le mulţumim din suflet şi îi dăm exemplu pentru că au fost grozavi!", au scris reprezentanţii ONG-ului pe pagina de Facebook.

Micii artişti au donat banii pentru a-l ajuta pe fostul fotbalist Mihai Neşu şi pe echipa sa să construiască Complexul de recuperare „Sfântul Nectarie" din Cihei, unde sute de copii cu dizabilităţi neurologice și motorii vor fi ajutaţi şi vor beneficia de terapii la preţuri modice.

Lucrările sunt în toi în această perioadă la centru. Prima clădire, aproape finalizată, este biserica, unde mai trebuie realizate doar finisajele exterioare.

Celelate clădiri aflate în construcţie sunt: una dedicată şedinţelor de terapie, o arenă de echitaţie şi un centru de cazare pentru familiile care vin din alte judeţe. Următoarele componente ale complexului vor fi locurile de joacă adaptate pentru copiii cu dizabilităţi şi o grădină senzorială.

În prezent, terapeuţii lui Mihai Neşu au grijă de copiii bolnavi într-un centru amenajat la parterul unui bloc din Oradea, în cartierul Cantemir, dar spaţiul este prea mic pentru a asigura tratamentul tuturor celor care au nevoie.

Iniţial, reprezentanţii fundaţiei estimau că e nevoie de 3,5 milioane de euro pentru construcţia complexului din Cihei, dar între timp materialele s-au scumpit. "Acum, dacă nu mai cresc preţurile, noi am calculat că vom ajunge la peste 5 milioane (n.r. - de euro)", a explicat fostul fotbalist, în aprilie anul acesta la Prima TV.

Cum puteţi ajuta

Cei care doresc să susţină proiectul lui Mihai Neşu o pot face trimiţând un mesaj cu textul "Cred" la numărul 8844, abonându-se astfel lunar să redirecţioneze 2 euro către ONG.

O altă metodă de donaţie este transferul oricărei sume de bani în conturile RO63BTRLRONCRT0246793101 în lei, RO13BTRLEURCRT0246793101 în euro şi RO17BTRLUSDCRT0246793101 în dolari.

Se mai pot cumpăra hanorace colorate sau tricouri inscripţionate cu sigla Fundaţiei Mihai Neşu de pe site-ul ONG-ului.

Orădeanul Mihai Neşu a pus bazele unui centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi motorii şi neurologice în 2015, la patru ani după ce a fost victima unui incident care i-a schimbat radical viaţa. În mai 2011, pe când avea 28 de ani, a fost rănit grav în timpul unui antrenament al echipei olandeze FC Utrecht, când un coleg a căzut peste el.

Atunci a stat mai mult timp în spital, suferind o fractură de vertebră cervicală, care l-a paralizat de la gât în jos. Ani de zile şi-a putut folosi doar muşchii gâtului şi degetele, dar în ianuarie 2021 ONG-ul său a anunţat, pe pagina de Facebook, că el poate mânca singur, folosindu-şi mâna dreaptă. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!