Palatul Lévay din Oradea, situat în strada Libertăţii 2-4, lângă Podul Ladislau, va fi supus unei ample reabilitări. 

Clădire emblematică

În valoare de 2,5 milioane lei, lucrările de reabilitare a palatului au fost atribuite unei asocieri de firme reprezentate de Avasi Prodcom SRL din care mai face parte şi constructorul Euras.

Palatul Lévay a fost programat pentru reabilitare încă de acum trei ani, fiind inclus în bugetul aprobat al Primăriei Oradea, dar procedurile de licitaţie derulate anterior s-au încheiat fără succes, fie din lipsă de ofertanţi, fie din cauza unor ofertanţi necalificaţi", a transmis marţi Primăria Oradea, printr-un comunicat de presă.

Clădirea emblematică a orașului a fost construită în 1894, pe locul a două imobile, singurele care supraviețuiseră unei inundații din 1817, conform unor informații publicate de Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice.

Proprietarul palatului a fost Zsigmond Lévay, iar arhitect Hazlián János.

Imobilul a fost ridicat în stil clasic, cu detalii specifice stilului eclectic. Construcția a făcut posibilă amenajarea corsoului de pe malul Crișului spre Parcul Libertății, mai arată fundația. 

Alte două clădiri din centru

În cadrul aceleiaşi proceduri de achiziţie, municipalitatea orădeană a atribuit tot asocierii de firme reprezentate de Avasi Prodcom lucrările de refacere a clădirii din strada Iosif Vulcan 3, pentru suma de 604.000 lei, şi companiei Vitan Exim lucrările de reabilitare a clădirii din strada Aurel Lazăr 3, în valoare de 900.000 lei.

Conform contractelor încheiate cu executanţii, lucrările de pe cele trei şantiere vor trebui închise în termen de un an.

"Vor fi reabilitate atât faţadele principale, cât şi cele din curtea interioară. Totodată vor fi reabilitate învelitorile, şarpantele, cât şi partea de tâmplărie a imobilelor", se menţionează în comunicatul Primăriei Oradea.

Imobilul de pe strada Iosif Vulcan nr. 3

Încep lucrările

Lucrările de refacere a celor trei palate, aflate într-o accentuată stare de degradare, vor fi cofinanţate de municipalitate prin "Programul multianual de reabilitare a clădirilor situate în ansamblul urban - Centrul istoric Oradea", demarat de municipalitate în anul 2014.

Execuţia efectivă a lucrărilor va demara încă de luna aceasta. „Semnarea contractului de execuție a lucrărilor a avut loc vineri. Constructorul trebuie să își constituie garanția pentru lucrări și în cel mult două săptămâni vom da ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat pentru BIHOREANUL șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Potrivit directorului, în acest interval municipalitatea va definitiva cu proprietarii apartamentelor din cele trei clădiri sumele pe care le va plăti fiecare, drept cofinanțare, proporționale cu suprafața deținută.

Reabilitare pe zone

Clădirile care vor intra în reabilitare au fost alese în funcție de importanță și zonele în care sunt amplasate.

„La alegerea imobilelor care vor intra în reabilitare s-a ţinut cont de zonele în care acestea sunt situate", a declarat Adriana Lipoveanu, directoarea adjunctă a Direcţiei Arhitectului Şef și coordonatoarea programului de reabilitare a clădirilor istorice din oraș. 

Imobilul de pe strada Aurel Lazăr nr. 3

Potrivit acesteia, "clădirea de pe Aurel Lazăr nr. 3 a fost luată în considerare prin Programul multianual de reabilitare, atât datorită valorii ei arhitecturale, cât şi datorită pietonalizării şi modernizării recente a străzii Aurel Lazăr prin fonduri europene".

Imobilul de pe strada Aurel Lazăr nr. 4 a fost deja reabilitat, constructorii lucrează la casa Markovits Marheser 21, fostul sediu al Telekom de la numărul 17, şi la Hotelul Parc de la colţul străzilor Republicii şi Aurel Lazăr.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!