Lucrările de reabilitare a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea au fost realizate în proporţie de 35%.

Soluţii de energie regenerabilă...

Până acum, constructorul a reuşit, printre altele, hidroizolarea terasei din zona heliportului şi anveloparea clădirii cu înlocuirea ferestrelor de la faţadă, uşilor de acces şi lifturilor.

"Lucrările au constat în realizarea termoizolării cu vată bazaltică şi montarea foliei pentru hidroizolaţia terasei în zona heliportului. De asemenea, s-au efectuat lucrări de anvelopare a clădirii, au fost înlocuite ferestrele la faţadă, uşile de acces şi lifturile", se menţionează într-un comunicat al Primăriei.

Potrivit comunicatorilor municipalităţii, "totodată, au fost montate 280 de bucăţi panouri fotovoltaice, s-au montat pompele de căldură – sol-aer/apă de la centrala termică, s-au montat canale de ventilaţie refulare aer viciat şi admisie aer proaspăt, precum şi recuperatoare de căldură în băi".

Consum mai mic de curent şi apă...

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările presupun "reabilitarea termică a anvelopei clădirilor prin dispunerea termosistemului de faţadă, dispunere de tâmplărie performantă termic, reabilitarea termică a acoperişului terasei prin refacerea izolaţiilor".

Cu ocazia lucrărilor, sistemul de încălzire şi ventilaţie a spitalului bazat pe plăci de gipscarton montate pe tavan va fi înlocuit cu unul modern, cu recuperarea căldurii.

La fel, reabilitarea instalaţiilor sanitare s-a făcut prin înlocuirea bateriilor de lavoar cu baterii cu senzor pentru economisirea apei.

Proiectul mai implică reabilitarea instalaţiilor electrice, înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu altele, mai economicoase, de tip LED şi implementarea unui sistem de producţie de energie regenerabilă compus dintr-un sistem de panouri fotovoltaice.

Acesta din urmă va fi dublat de un sistem de stocare a energiei electrice produsă suplimentar şi monitorizat de un sistem de monitorizare, control şi management energetic BMS (Building Management Sistem).

Lucrările în valoare de 30,3 milioane lei - finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene sunt realizate de asocierea firmelor formate din Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco şi Termoline - urmează să fie finalizate anul viitor.