Studiul de fezabilitate al celei mai mari parcări din Oradea, care va avea 1.000 de locuri și pe care Primăria vrea să o construiască sub terenul de sport al Colegiului Onisifor Ghibu și sub parcul din vecinătate, a intrat marți în consultare publică la Agenția pentru Protecția Mediului.

Primăria a depus memoriul tehnic prin care solicită acordul de mediu, memoriu ce a fost publicat pe site-ul APM Bihor.

Bihorenii pot transmite observații către Agenția de Mediu, legat de acest proiect.

Cu acoperiș verde

Conform documentului, parcarea propusă va fi una subterană, dispusă pe 3 niveluri, și va ocupa un teren de peste 12.000 mp. Accesul mașinilor în garaj se va face din străzile Aleea Peneș Curcanul și Aleea Onisifor Ghibu.

Justificarea Primăriei pentru această construcție, parte din mega-proiectul de regenerare urbană a cartierului Nufărul, este numărul mic de locuri de parcare din zona rezidențială: cele 5.647 de apartamente au acum doar 1.529 de locuri de parcare amenajate. Noua construcție va permite staționarea a 1.000 de mașini.

Costul investiției este unul pe măsura dimensiunilor mari ale parcării: 129 de milioane de lei, fără TVA, conform estimării din studiul de fezabilitate.

La nivelul solului, parcarea va avea spații verzi de tip acoperiș verde, unde vor fi sădiți 47 de arbori, dar și arbuști, flori perene și plante bulboase. De asemenea, aici vor fi puse și flori de câmp și vor fi amenajate suprafețe gazonate.

Arbori relocați sau tăiați

Proiectul prevede și eliminarea unor arbori și arbuști, 120 în total, din care o parte vor fi relocați.

„Dintre cei 120 de arbori din zona amplasamentului: 46 de exemplare nu sunt recomandate pentru relocare deoarece sunt fie specii invazive, fie specii care nu au valoare ecologică, nefiind specii native, fie că starea lor actuală de sănătate nu justifică alocarea unor fonduri substanțiale pentru ca relocarea lor sa fie fezabilă (…). 68 de exemplare sunt arbori în stare foarte bună, cu diametrul tulpinii sub 30 cm sunt propuși pentru relocare în zona Coridor verde Grigorescu”, se arată în proiect.

Asigurări pentru vecini

Întrucât investiția în parcarea subterană a fost contestată de unii locuitori din zonă, care au trimis petiții către autoritățile locale și centrale, arătând că se tem de siguranța blocurilor în timpul săpăturilor și ulterior, Primăria a precizat, în memoriul tehnic, că blocurile vecine se află la distanțe cuprinse între 18 și 27 de metri, în timp ce Colegiul Ghibu este la 6,50 m depărtare. Chiar și așa, arată municipalitatea, clădirile vecine vor fi în siguranță.

„Comparativ cu parcarea subterană de pe str. Independenței (malul Crișului – zona centrală), toate distanțele dintre blocurile de locuințe și noua parcare propusă - Ghibu sunt mai mari decât distanța dintre Palatul Vulturul Negru și Parcarea Independenței, unde distanța minimă este de cca. 15,95 m, iar distanța față de Parcarea Independenței și Sinagoga Neologă Sion este de cca. 6,60m și nu au apărut fisuri sau alte deficiențe în timpul execuției sau ulterior în exploatare”, se arată în document.

Memoriul conține și detalii dintr-un studiu geotehnic anume făcut, dar și recomandările specialiștilor pentru realizarea construcției.

Primăria intenționează să construiască această parcare din fonduri europene nerambursabile.

Citește mai jos memoriul tehnic al investiției:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!