Parcarea subterană de lângă catedrala ortodoxă din Oradea începe să prindă contur.

S-a turnat fundaţia!

Pe porţiunea dinspre Piaţa Cetăţii, care nu a fost afectată de descoperiri arheologice, constructorii au turnat deja placa de beton armat pe care se va ridica structura viitorului "park and ride" şi au amenajat primii stâlpi de susţinere.

"În ultimele trei luni s-au executat lucrări de infrastructură: fundaţii - 100%, canalizare pluvială şi menajeră - stadiu 90%, suprastructură - 100% şi cofrare planşeu - 5%, umplutură cu balast - 70%, placă de pardoseală parcaj - 50%, relocare reţele de agent termic primar - 100% şi relocare canalizare menajeră şi pluvială aferente Catedralei Ortodoxe - 90%", a transmis vineri Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Potrivit municipalităţii, lucrările la viitoarea parcare subterană din jurul catedralei ortodoxe sunt corelate cu cele de la pasajele din Piaţa Emanuil Gojdu şi cele de înlocuire a reţelelor de termoficare.

Lucrări de punere în valoare

În paralel, Primăria Oradea a finalizat licitaţia pentru atribuirea proiectului modificator şi a lucrărilor de punere în valoare a vestigiilor descoperite în Piaţa Gojdu cu ocazia săpăturilor.

După cum BIHOREANUL a mai scris arheologii au scos la lumină fundaţiile a două biserici vechi (n.r. o biserică romanică din secolul al 12-lea şi o biserică gotică din secolul al 14-lea), un zid de ravelin (n.r. fortificaţie triunghiulară cu rol de adăpost în afara zidurilor cetăţii) şi o contraescarpă a zidului de ravelin.

Cu avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a Ministerului Culturii, cele două biserici şi ravelinul vor fi expuse protejate în spatele unei balustrade de sticlă fără a fi acoperite sau placate, iar fundaţiile construcţiilor medievale vor fi marcate în podeaua parcării.

"Lucrările suplimentare vor fi executate de acelaşi constructor, SC Construcţii Erbaşu SA, în baza proiectului modificator elaborat de SC Pro-Arh SRL, arhitect Pafka Ernest", a transmis Primăria.

Termen: decembrie 2023...

Atribuite firmei Construcţii Erbaşu pentru suma de 24,4 milioane lei cu termen de execuţie de 12 luni, lucrările la parcarea "park and ride" din Piaţa Gojdu au demarat în decembrie 2020. Acestea s-au blocat rapid imediat după descoperirea primelor vestigii de către arheologii Muzeului Ţării Crişurilor.

Conform proiectului iniţial, capacitatea parcării a fost de 277 locuri, din care 268 locuri pentru autoturisme, 6 locuri pentru persoane cu dizabilităţi şi 6 pentru maşini electrice, respectiv 9 locuri pentru motociclete.

Modificările necesare pentru punerea în valoare a vestigiilor descoperite au diminuat numărul locurilor de parcare la 251 şi au impus desfiinţarea unui lift.

Construcţia de tip "park and ride" urmează să fie finalizată, cu o întârziere de doi ani, în decembrie 2023.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!