Lucrările de construire a parcării de tip park and ride din Piaţa Gojdu vor fi reluate la începutul lunii iulie.
Primăria Oradea a primit avizul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor şi a Comisiei Naţionale de Arheologie din cadrul Ministerului Culturii pentru modificarea proiectului parcării, în urma descoperirilor arheologice făcute cu ocazia săpăturilor.
"Cel mai târziu la începutul lunii iulie, lucrările la parcare vor fi reluate în forţă. Se lucrează la partea de modificare a proiectului pentru a pune în valoare noile descoperiri, modificări care trebuie scoase la licitaţie", a anunţat primarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit acestuia, lucrările suplimentare impuse de modificările aduse proiectului vor fi licitate separat.
"Important este că, în acelaşi timp, constructorul poate lucra la partea de fundaţie şi la tot ce nu afectează aceste puneri în valoare", a declarat Birta.
Valoarea estimată a parcării, de circa 25 milioane lei, fără TVA, va creşte ca urmare a lucrărilor suplimentare impuse pentru protejarea vestigiilor descoperite cu circa 20%.
În acelaşi timp, modificările aduse proiectului vor impune diminuarea numărului de locuri de parcare de la 277, câte erau iniţial, la 251 şi renunţarea la unul dintre lifturi.
Ruinele a două biserici vechi
Începute în decembrie 2020, lucrările de construire a parcării au fost suspendate ca urmare a descoperirilor făcute în timpul lucrărilor de descărcare arheologică.
"Toată suprafaţa a fost cercetată din punct de vedere arheologic. Astfel, s-au descoperit două fundaţii de biserici vechi: o biserică romanică din secolul al 12-lea şi, în jurul ei, o biserică gotică, din jurul secolului al 14-lea. Au mai fost găsite câteva ruine de clădiri medievale, tot din secolul al 14-lea, un zid de ravelin al Cetăţii şi o contraescarpă a zidului de ravelin", a explicat primarul Florin Birta.
Primăria a propus punerea în valoare a vestigiilor descoperite. Astfel, cele două biserici şi vârful ravelinului (n.r. fortificaţie triunghiulară cu rol de adăpost în afara zidurilor cetăţii) vor fi expuse protejate în spatele unei balustrade de sticlă, fără a fi acoperite sau placate.
"Fundaţiile unor construcţii medievale din vecinătatea bisericilor şi conturul ravelinului şi al contraescaperi ravelinului vor fi marcate în pardoseala parcajului", a spus edilul.
Doi ani de întârziere
Potrivit lui Birta, construcţia parcării va fi finalizată la sfârşitul anului viitor, cu o întârziere de circa doi ani faţă de termenul iniţial.
Un comunicat al municipalității precizează că parcarea cu 251 de locuri va putea fi folosită doar de autovehiculele cu o lungime de până la 5 metri cu motorizare pe benzină, diesel, hibrid electrice sau electrice, "cu strictă interdicţie pentru GPL".
În cadrul parcării sunt prevăzute trei staţii de reîncărcare electrice care pot deservi în paralel 6 autoturisme.
În vecinătatea vestigiilor descoperite, vor fi montate panouri multilingve de informare care vor prezenta rezultatul cercetărilor arheologice făcute.