Pasajul suprateran ridicat de-a lungul Căii Borșului din Oradea este gata cu 10 luni mai repede decât era prevăzut în contractul încheiat de municipalitatea orădeană cu constructorii, iar circulația va fi deschisă sâmbătă dimineața, de la ora 10, a anunțat vineri primarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la fața locului, la care au participat și șeful CNAIR, Cristian Pistol, și orădeanul Adrian Foghiș, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. 

S-a dus să vadă rezultatul investiției – dar n-a participat propriu-zis la conferință - și președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, fost primar al Oradiei, în mandatul căruia a apărut inițiativa realizării acestui pasaj. 

Gata mai repede

În discursul său, primarul Florin Birta a subliniat necesitatea amenajării unui pasaj de-a lungul Căii Borșului, în zona Parcului Industrial, în contextul în care la firmele de acolo lucrează circa 8.000 de persoane. 

„Trebuia rezolvată problema legată de Parcul Industrial, unde în acest moment avem 144 de hectare și 8.000 de angajați care intră și ies zilnic, dar și să asigurăm fluența circulației pentru, la vremea respectivă, viitorul centru de transport intermodal, care s-a construit între timp la cca 500 de metri”, a mai spus primarul. 

Totodată, edilul a subliniat eficiența constructorilor – este vorba despre Freyrom SA, Procons Group SRL și Construcții Erbașu SA -, care au finalizat lucrările în jumătate din perioada contractată.

„La finalul anului trecut, în luna decembrie, am dat ordinul de începe a acestor lucrări pentru construcția pasajului, construcție care avea ca termen de finalizare 20 de luni, adică în august 2025. Suntem în situația în care, la final de lună octombrie, pasajul să fie finalizat și în cursul zilei de sâmbătă, la ora 10, se va deschide circulația pe acest pasaj”, a spus primarul Florin Birta. 

Bani din PNRR

Pe lângă pasajul rutier, proiectul include un drum colector de 2,2 km, care va asigura legătura între sensul giratoriu de sub pasaj și Centrul de Transport Intermodal, conectându-se la drumul expres spre Autostrada Transilvania.

În cadrul conferinței, Florin Birta a subliniat că din investiția de circa 11 milioane de euro, 9 milioane de euro au fost asigurați prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este primul pasaj realizat în România cu fonduri din PNRR. 

„Inițial, trebuia să construim acest pasaj din bugetul local, dar, prin discuțiile avute, am reușit să finanțăm acest pasaj în mare parte din fonduri europene, prin PNRR. Astfel, banii rămași pot fi folosiți pentru alte investiții necesare orașului”, a mai spus primarul, subliniind că investiția a fost posibilă datorită colaborării cu Compania Națională de Infrastructură Rutieră și Ministerul Transporturilor. 

„O premieră la nivel național”

Tot el a adăugat că proiectul a fost gândit pentru viitoare dezvoltări, precum circulația tram-trenului, care va ajunge în zona parcului industrial: „Pasajul permite electrificarea și va facilita trecerea tram-trenului pe sub acesta fără modificări ulterioare. Totodată, s-au montat conducte de canalizare care vor conecta zona Episcopia cu stația de epurare, eliminând necesitatea unor intervenții ulterioare în această zonă”.

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a spus că deschiderea circulației pe noul pasaj va „rezvolva două probleme majore: fluența traficului către frontiera de stat cu Ungaria și siguranța circulației, creând premizele pentru mai puține accidente și o fluență mult îmbunătățită”.

El a amintit că recent a participat și la inaugurarea centurii Beiuș și a adăugat: „Mă bucur să văd că administrațiile locale din această zonă sunt performante și îmi doresc ca acest exemplu să fie multiplicat la nivel național”. 


sursa foto: Primăria Oradea

Secretarul de stat Adrian Foghiș, în schimb, a subliniat: „Această investiție este prima din suita pasajelor care vor fi finanțate din cadrul programului național de reziliență, fiind o premieră la nivel național. Ne dorim ca această politică de descentralizare și de colaborare cu autoritățile locale să fie multiplicată la nivel național”. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!