Cu o gândire vizionară de excepţie şi considerat "părintele sculpturii moderne", Constantin Brâncuşi a revoluţionat lumea artei prin lucrările sale în care combină forme geometrice cu simboluri din arta populară românească, dând viaţă trăirilor sale.

Inspirat de întreaga sa moştenire culturală, un tânăr din Bihor a creat patru sculpturi ce păstrează stilul marelui artist, dar a reprodus şi trei dintre operele sale. Recent a fost invitat să-şi prezinte lucrările în Satu Mare.

Drumul spre artă

Viaţa lui Marius Iancu, acum în vârstă de 30 de ani, a fost una banală, crede el, până în urmă cu trei ani. După ce a urmat liceul la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea, la un profil de contabilitate financiară, s-a înscris la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii din Oradea pentru a-şi continua studiile în domeniu.

Şi-a dat seama, însă, la scurt timp, că nu i se potriveşte. "Am renunţat după numai un an, simţeam că nu este locul meu acolo, că nu asta trebuie să fac", spune el.

S-a întors în satul natal, Vintere, pentru a-şi ajuta familia la treburile casei, încercând totodată să-şi descopere adevărata pasiune. "Iubeam arta din copilărie, dar în urmă cu circa trei ani pot să spun că am avut o revelaţie: mi-am dat seama că sculptura este menirea mea şi am încercat să realizez prima mea creaţie, «Fusul», o lucrare plină de motive geometrice tradiţionale, care astăzi e finalizată", povesteşte tânărul. De atunci a început să studieze cu atenţie opera lui Constantin Brâncuşi.

Schiţe, lemn şi imaginaţie

Chiar dacă nu are studii în sculptură, Marius a fost autodidact şi a încercat să mânuiască lemnul şi ghipsul în formele dorite de el şi gândite înainte pe hârtie. Fiecare lucrare a fost inspirată de stilul maestrului său, modern, dar influenţat de tradiţiile româneşti.

"Când lucrez în atelier, acasă, noţiunea timpului piere. Sunt doar eu, bucata de material căreia îi dau viaţă şi divinitatea, care-mi oferă inspiraţie. După «Fusul» (foto) am reprodus lucrarea lui Brâncuşi «Pasărea în văzduh», apoi am făcut «Pasărea pe apă». Această lucrare vine să întregească ideea de zbor, de conexiunea sacră între cer, uscat şi apă, prin intermediul unei vieţuitoare create de Dumnezeu", îşi descrie tânărul lucrările.

O altă sculptură gândită de el este "Începutul artei", în care iese în evidenţă un ou alb, ce semnifică naşterea, sămânţa din care răsare o idee, o viaţă, o nouă pasiune.

Până anul acesta, Marius a mai creat, ca piesă proprie, "Torsul fiului", o cruce albă, simbolul creştinătăţii, şi a reprodus "Peştele" şi "Cocoşul", ambele semnate de Brâncuşi.

Expoziţie la Satu Mare

La începutul acestui an, în luna februarie, Marius a fost invitat să participe pentru prima dată ca artist la o expoziţie comună, în Satu Mare. Imagini cu lucrările sale au fost trimise conducerii Muzeului de Artă de acolo, de mătuşa sa, Gina Pop, o iubitoare de artă care îl încurajează. Reprezentanţii muzeului au fost impresionaţi de creaţiile bihoreanului şi l-au chemat să expună, alături de alţi artişti locali, în cadrul unui eveniment menit să celebreze 146 de ani de la naşterea marelui sculptor român, "Brâncuşi Day".

În instituţia de cultură au putut fi admirate atunci cele patru sculpturi ale lui Marius, cele trei reproduceri, dar şi mai multe schiţe grafice realizate de bihorean după marile creaţii ale lui Brâncuşi, inclusiv una după "Domnişoara Pogany" şi o alta după "Cuminţenia pământului". 

"Taine" la lumină

În această perioadă, tânărul lucrează la noi schiţe. Ar vrea să realizeze sculpturi şi din alte materiale, precum marmura, însă ştie că pentru a evolua e nevoie de multă muncă şi de bani. "Acum citesc multe cărţi despre sculptură şi artă şi, chiar dacă nu prea îmi place să mă expun, fiind mai timid de felul meu, vreau să lucrez mai mult, ca să devin cunoscut şi să îmi vând din lucrări, pentru a-mi permite să continui", explică tânărul.

Marius plănuieşte ca, în curând, să participe la mai multe târguri şi expoziţii comune. Cum altfel să-şi scoată la lumină "tainele", aşa cum îi place să-şi descrie creaţiile inspirate de maestrul său din alte timpuri?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!