Mai mulți voluntari orădeni au depus luni după-amiază la registratura Primăriei Oradea peste 15.000 de semnături pentru a susţine "Misiunea Grivei", o iniţiativă cetăţenească care are ca scop asigurarea unor condiţii mai bune în adăpostul de câini din oraș. 

Pentru condiții mai bune 

Peste 60 de persoane care susţin iniţiativa s-au adunat în jurul orei 17 în faţa palatului administrativ, ducându-şi cu ei câinii ţinuţi în lese.

"Am lansat această iniţiativă cetăţenească, care să fie materializată printr-o Hotărâre de Consiliu Local, pentru a cere îmbunătăţirea condiţiilor din adăpostul de câini al oraşului", a declarat pentru BIHOREANUL Gabriela Jurjea, una dintre voluntarele care au pornit strângerea de semnături.

Iniţiatorii proiectului îşi mai doresc ca orădenii să conştientizeze obligaţiile legale de a-şi microcipa câinii şi de a-i steriliza pe cei care nu au pedigree, pentru a preveni abandonul lor şi înmulţirea numărului celor fără adăpost.

"Orădenii au răspuns foarte bine la iniţiativa noastră, mulţi au fost în adăpostul Grivei şi au şi adoptat câini, dar mai avem încă de muncă pentru că există în continuare persoane care nu sunt încă bine informate şi au încă reticenţă față de câini", a spus Jurjea.

"I-am adus la un loc..."

În iniţiativa lor voluntarii s-au bucurat de sprijinul filialei judeţene a USR care, familiarizată cu strângerea de semnături, şi-a oferit sprijinul logistic. „În cadrul întâlnirilor avute cu orădenii au descoperit că există mai multe asociaţii de protecţie a animalelor care au un interes comun, dar nu s-au coalizat niciodată printr-un demers coerent. Noi nu am făcut decât să le aducem la un loc pentru a porni această iniţiativă cetăţenească", a explicat preşedintele USR Bihor, Silviu Dehelean, prezent la depunerea de semnături.

Voluntarii "Misiunii Grivei" au avut succes în demersul lor de adunare de semnături. 

"Iniţiativa cetăţenească este reglementată strict de lege. Pentru a putea fi luată în discuție, este nevoie de strângerea de semnături pornind de la un prag minim de 5% din populaţia localităţii. În Oradea asta ar însemna 9.070 de semnături, dar voluntarii au adunat peste 15.000 de semnături, ceea ce este foarte mult", a punctat Dehelean.

"Faceţi o adresă..."

Câțiva reprezentanți ai iubitorilor de câini au intrat în clădirea Primăriei Oradea pentru a depune 5 dosare voluminoase cu semnături. 

De altfel, angajații de la ghișeele municipalității au fost luați prin surprindere de amploarea documentației. Ei au trebuit să îşi consulte telefonic şefii, pentru a afla cum vor face înregistrarea listelor de semnături din cadrul acestei iniţiative cetăţeneşti fără precedent.

"Vă rog să redactaţi o adresă care să fie asumată de către o persoană, care o depune, pentru a putea primi număr de înregistrare", le-a cerut, în final, voluntarilor o funcționară. 

Adresa a fost redactată pe loc, în Sala Ghişeelor, cu pixul pe o coală ministerială, de preşedintele USR Oradea, Daniel Palaghianu, în timp ce voluntarii au numărat din nou listele de semnături.

De altfel, având în vedere volumul mare al documentaţiei, aceasta nici nu a putut fi înaintată funcţionarei pe sub panoul de plexiglas montat în faţa ghișeului, pentru că nu încăpea prin fanta acestuia.

Conform procedurii, funcționarii vor trebui să verifice datele înscrise în cele cinci dosare, astfel că numărul persoanelor care susțin această inițiativă ar putea scădea, în cazul în care se descoperă că unele rubrici au fost completate greșit. Totuși, voluntarii speră că vor rămâne măcar 10.000 de semnături valide.

Dacă va fi așa, municipalitatea orădeană va trebui să supună dezbaterii Consiliului Local Oradea un proiect de hotărâre prin care să ceară îmbunătățirea condițiilor din adăpostul de câini al orașului și încurajarea sterilizării câinilor în Zona Metropolitană Oradea.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, între condițiile decente pe care voluntarii le cer pentru Grivei se numără reducerea cheltuielilor lunare pentru adopția de la distanță a animalelor de la 600 la 300 de lei, accesul ONG-urilor la acțiunile de captare a patrupedelor, publicarea câinilor pe pagina adăpostului, astfel încât să fie regăsiți de stăpânii care i-au pierdut, dacă e cazul, sau să-și găsească noi stăpâni, și asigurarea tratamentelor de sterilizare, vaccinare și deparazitare pentru câinii ridicați de pe străzi într-un termen scurt.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!