Guvernul de la Budapesta a decis să renunțe la plafonarea prețului la carburanți pentru mașinile deținute de firme, cu excepția taximetrelor și utilajelor agricole, scrie g4media.ro. Așadar, vor cumpăra combustibili la preț plafonat doar persoanele fizice care au mașină.

​Potrivit anunțului făcut sâmbătă de Gergely Gulyas, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, noile măsuri au intrat în vigoare în aceeași zi.

El a afirmat că măsura era necesară întrucât principala rafinărie pe Dunăre a MOL va fi oprită, de luni, pentru lucrări de întreținere, ceea ce va reduce considerabil aprovizionarea cu carburanți pe piața internă, deși guvernul va elibera de asemenea până la un sfert din rezervele strategice de combustibil ale țării, pentru a contribui la asigurarea aprovizionării.

„Este important de precizat că guvernul poate menține prețurile carburanților plafonate la 480 de forinți pe litru pentru consumatorii cu amănuntul”, a mai declarat Gergely Gulyas într-o conferință de presă, potrivit hotnews.ro.

Avertismentul MOL

În noiembrie anul trecut, în plină campanie electorală, guvernul condus de Viktor Orbán a plafonat prețurile la benzină și motorină la 480 de forinți pe litru (circa 6,3 lei pe litru). Prețul normal în Ungaria este de 738 forinți pentru un litri de motorină, adică 9 lei.

Ulterior, au mai putut fi alimentate cu combustibili cu preț plafonat doar mașinile înmatriculate în Ungaria, după ce autoritățile maghiare au constatat că se făcea un turism al carburanților.

Decizia de eliminare a plafonării pentru persoane juridice a fost luată după ce Zsolt Hernadi, directorul general al MOL, cea mai mare companie petrolieră din Ungaria, a avertizat că țara va intra în criză de combustibili. Furnizorii refuză să mai vândă carburanți către această țară, din cauza prețului plafonat.

Decretul guvernamental publicat sâmbătă prevede de asemenea o majorare a impozitului pe profiturile excepționale ale MOL la un procent 40%, de la 25%, începând cu 1 august.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!