APIA Bihor va începe joi să preia cererile de subvenţii pentru activităţile de cultivare a terenului şi creştere a animalelor de la cei peste 33.700 de fermieri bihoreni aflaţi în evidenţe.
„Mâine vom începe campania”
Campania de înregistrare a cererilor de plată din 2024, programată în perioada 4 aprilie - 7 iunie, va fi mai scurtă cu o lună faţă de anii precedenţi.
„Mâine vom începe campania de depunere a cererilor de plată (n.r. pentru subvenţii), cea mai importantă activitate de peste an. Perioada de preluare a cererilor este mai scurtă cu o lună, între 4 aprilie şi 7 iunie. În plus, nu va mai exista, ca în alţi ani, acel interval de 15 zile în care cererile puteau fi depuse cu o penalizare de 1% pe zi din valoarea subvenției", a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, directorul APIA Bihor, Ioan Sorin Roman.
Termenul a fost scurtat pe fondul birocraţiei europene, care a prelungit discuţiile pe tema condiţiilor în care se pot acorda aceste subvenţii, cum ar fi obligativitatea rotaţiei periodice a culturilor, condiţiile de folosire a îngrăşămintelor chimice, păstrarea unor suprafeţe necultivate pentru "odihna" terenului şi altele.
Întârziații pierd subvenția!
Ioan Sorin Roman a spus că agricultorii care nu se vor încadra în termenul de predare a cererilor, de numai două luni, îşi vor pierde sprijinul financiar. "Este important ca fermierii bihoreni să respecte perioada de depunere a cererilor, pentru că altfel vor rămâne fără subvenţie", a afirmat acesta.
Directorul i-a îndemnat pe fermieri să respecte programarea deja anunţată de APIA Bihor, pentru a evita aglomeraţia generată de gradul mare de încărcare a activității funcţionarilor care vor avea de preluat cam 15 dosare pe zi.
„Dacă un solicitant nu poate veni când este programat, dosarul lui se reportează pe a doua zi sau pe ultima săptămână, şi atunci riscăm ca la începutul lui iunie să ajungem cu multe dosare nepreluate, sistemul electronic să nu suporte presiunea şi să nu poată fi procesate", a avertizat Roman.
Pas cu pas...
Într-un prim pas, fermierii vor trebui să se adreseze Serviciului Agricol din cadrul primăriei de care aparţin. „Oamenii vor trebui să meargă la primării, să verifice în registrul agricol numărul de animale şi suprafaţa de teren cu care sunt înregistraţi, iar funcţionarul va trebui să le elibereze o adeverinţă", a explicat Ioan Sorin Roman.
În baza adeverinţei, fermierii îşi vor verifica online, cu ajutorul funcţionarilor, parcelele deţinute în evidenţa digitală a APIA Bihor. „Când fermierul vine la noi, funcţionarii fac doar controlul administrativ. Aceştia au de dat bife, verifică dacă este acelaşi cont bancar şi cererea poate fi închisă", a explicat directorul.
Valoarea sprijinului financiar de care poate beneficia un agricultor depinde în funcţie de suprafaţa de teren deţinută, felul exploataţiei agricole, specificul culturii, numărul de animale deţinute şi altele.
Anul trecut în evidenţele APIA Bihor au fost înregistraţi 33.792 de fermieri care cultivau 326.860 de hectare de teren. Numărul fermierilor este în scădere cu fiecare an, având în vedere îmbătrânirea populaţiei și comasarea exploataţiilor agricole prin preluarea terenurilor.