Pianina din Parcul Libertăţii, îngrijită de Fundaţia Comunitară Oradea, a fost vandalizată în noaptea de marţi spre miercuri, instrumentul muzical devenind neutilizabil.

Reprezentanții fundației au anunțat miercuri pe pagina de Facebook "Parcul Libertăţii" că pianina a fost luată din parc. Aceştia au publicat şi câteva fotografii în care se văd urmările distrugerii, instrumentului fiindu-i smulse 13 clape. 

Chiar dacă pianina era supravegheată video, făptaşul nu a putut fi identificat. "Cel mai probabil s-a întâmplat în cursul serii. Pe imagini nu se vede faţa celui care a făcut asta, nu vom ști cine e", a declarat pentru BIHOREANUL Claudia Abrudan, directoarea executivă a FCO.

Aceasta a mai precizat că pianina a fost dusă la reparat în atelierul unui orădean care o îngrijea şi, cel mai probabil, va putea fi văzută din nou în parc abia în primăvara anului următor, când voluntarii speră să găsească o soluție care să împiedice vandalizarea ei. 

Organizaţia se ocupă de îngrijirea parcului de când florarul Marius Sabău, care a înfrumuseţat pentru prima dată spaţiul verde din inima Oradiei, a plecat în Budapesta, din dorința de a trăi mai bine.

Pianina a mai fost distrusă în urmă cu trei ani, când o persoană i-a rupt toate cele 83 de ciocane care loveau corzile, fiind reinstalată în parc după câteva luni, în primăvara lui 2019.

Instrumentul muzical a fost adus din Suedia şi a fost amplasat în Parcul Libertăţii în 2017, din dorinţa florarului Marius de a dărui elevilor şi studenţilor un instrument la care să exerseze şi să încânte trecătorii de pe alei.

Cei care doresc să sprijine financiar reparaţia pianinei sau îşi doresc ca FCO să continue să activităţile în parc pot dona pe site-ul FCO, completând un formular de sponsorizare.