Constructorii ridică viitoarea galerie de artă de pe malul Crişului Repede din Piaţa Independenţei.

În lucru...

Zona publică de deasupra parcării subterane din strada Independenţei delimitată de strada Independenţei, malul Crişului Repede, sinagoga Sion şi Podul Sfântul Ladislau este în lucru.

Potrivit unui comunicat trimis marți de Primăria Oradea, „se lucrează la structura de beton şi la părţile de rezistenţă ale pavilionului (Corpul C1). Aici se montează armătura la zona de pereţi şi cuve, urmând cofrarea şi turnarea betonului".

Corpul C1, cu regim de înălţime P+1, va avea destinaţia de galerie de artă şi spaţiu expoziţional.

Galeria va fi acoperită cu o cupolă de sticlă ornată cu elemente florale Art Nouveau şi elemente geometrice de tip Seccesion.

Clădirea, care va avea acces inclusiv din parcarea subterană, va avea pereţi cu gradene de apă şi o fântână publică perimetrală.

În paralel, constructorii amenajează viitoarea piaţetă. „În prezent se lucrează la zona de trepte exterioare şi gradene, ce vor conduce către promenada de pe malul Crişului Repede. Acestea vor fi îmbrăcate în plăci de granit", a transmis Primăria.

Spaţiu comercial şi punct de informare turistică

Proiectul Pieţei Independenţei prevede amenajarea a încă două clădiri. „Corpul C2 are regimul de înălţime parter şi va găzdui un punct de informare turistică. Corpul C3, cu regim de înălţime P, va găzdui un spaţiu comercial, realizat din structură uşoară metalică şi închis cu pereţi cortină, care se vor putea deschide pe timpul verii", a transmis Primăria.

În ceea ce priveşte spaţiul delimitat dintre zona parcării subterane şi Podul Sântul Ladislau, statuia lui Mihai Eminescu a fost deja cosmetizată, iar constructorii urmează să amenajeze aici alei pietonale cu mobilier urban şi zone verzi cu jardiniere, copaci şi arbuşti.

Mobilierul urban al întregii zone va cuprinde bănci din granit, jardiniere şi stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice.

Amenajarea Pieţei Independenţei a fost atribuită în urma unei licitaţii firmei Construcţii Bihor după un proiect conceput de Muun Concept AB şi arhitectul orădean Pafka Enerst.

Investiţia, în valoare de 18,5 milioane lei plus TVA, începută în august, anul trecut, are termen de predare de un an de zile.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!