Fostul europarlamentar Emilian Pavel, candidatul PSD la Primăria Oradea, a acuzat administraţia Bolojan, luni după-amiază, pe reţelele de socializare, de slaba calitate a lucrărilor derulate în oraş.

Social-democratul a postat o filmare în care platoul de deasupra parcării subterane din Piaţa Independenţei apare inundat în timpul ploilor de duminică seară.

Păstrăvăria din centrul oraşului...

"Parcarea de pe strada Independenţei nu are autorizaţie ISU şi nu a putut fi inaugurată sâmbătă. Motivele le vedeţi şi în filmarea de aseară. Urmăriţi în ce stadiu spune conducerea Primăriei Oradea că parcarea este finalizată. Apa bălteşte şi e pompată pe carosabil, instalaţia electrică tronează în mijlocul apelor, zici că sunt bazinele unei păstrăvării, nu parcare subterană", a scris Emilian Pavel.

Fostul europarlamentar a scris că luni dimineaţă apa era deja evacuată, dar a acuzat "grave" probleme de proiectare.

"În parcare, la nivelele -1, -2 şi -3 nu am avut acces. Vom vedea rezultatele când va fi inaugurat acest proiect care este deja emblematic pentru eşecul PNL! Calitatea lucrărilor este cea mai mare problemă a actualei administraţii" a transmis Pavel.

„O nouă manipulare”

Contactat de BIHOREANUL, viceprimarul Florin Birta a declarat că postarea lui Emilian Pavel este „o nouă manipulare a PSD”.

”Ne-a povestit portarul că domnul Emilian Pavel a fost personal noaptea la parcare. A filmat platoul și a cerut să fie lăsat să intre, a spus că vrea să își parcheze mașina în noua piscină. Sunt convins că a realizat care e situația, dar a lansat acest atac pentru voturi”, a spus Birta.

Potrivit lui Liviu Andrica, directorul Administrației Domeniului Public, beneficiara lucrărilor, era inerent ca platoul parcării să se umple cu apă.

"Între tavanul parcării şi nivelul şoselei urmează să fie turnată o izolaţie de 60 de centimetri care momentan nu este executată pentru că va face parte din viitorul proiect de amenajare a platoului. Acum se mai poate întâmpla să se adune apă acolo, fiind mai jos, dar după finalizarea lucrărilor de amenajare a platoului nu se va mai întâmpla asta", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Andrica.

Potrivit acestuia, constructorii au evacuat apa cu ajutorul unor pompe încă de duminică noaptea şi au găurit provizoriu lateralul parcării pentru ca aceasta să se scurgă spre Crişul Repede.

... și două scurgeri înfundate

Reprezentanţii constructorului au identificat încă de atunci cauza acumulării de apă. "Firma care a asfaltat şoseaua din Piaţa Independenţei a trecut cu utilajele peste două guri de scurgere de lângă parcare, le-a înfundat, iar apa nu s-a mai putut scurge", a explicat directorul Construcţii Bihor, Ioan Băinţan.

Constructorul a negat că apa ar fi pătruns în interiorul construcţiei. "Apa nu s-a infiltrat nicăieri în interiorul parcării", a spus Băinţan.

De altfel, la solicitarea Construcţii Bihor, Compania de Apă Oradea a intervenit luni pentru decolmatarea celor două guri de canal.

"Am avut luni o cerere de intervenţie la două guri de scurgere din strada Independenţei care au fost decolmatate. Nu am avut nicio cerere de intervenţie în interiorul parcării subterane", a declarat şeful de producţie al CAO, Cristian Popa.

În testări...

Parcarea subterană din Piaţa Independenţei trebuia să fie deschisă publicului la sfârşitul săptămânii trecute. Inaugurarea a fost amânată în ultimul moment pentru cea de-a doua jumătate a acestei săptămâni după ce reprezentanţii ISU Crişana nu au putut să finalizeze toate verificările necesare pentru autorizarea construcţiei.

Asta pentru că, potrivit pompierilor, la inspecţia de la sfârşitul săptămânii trecute instalaţiile de stingere şi de evacuare a gazelor de eşapament nu au fost încă finalizate.

Parcarea are propriul sistem de stingere a incendiilor şi sisteme de ventilaţie complexe, deservite de generatoare proprii în cazul unei pene de curent.

Construcţia are trei niveluri subterane, cu o capacitate totală de 460 de locuri. Lucrările, în valoare de 8,1 milioane euro, au demarat în urmă cu cinci ani şi au fost complicate de faptul că parcarea coboară cu 6 metri sub nivelul Crişului Repede.

După inaugurare, orădenii vor putea folosi parcarea cu titlu gratuit timp de trei luni pentru a se obişnui cu ea.