Poliţia Locală Oradea cere sprijinul cetățenilor pentru reducerea numărului cerşetorilor. În două săptămâni, agenţii au ridicat din stradă 33 de adulţi și opt minori care practicau apelul la mila publică.

33 de adulţi şi opt minori...

Potrivit unui comunicat al municipalităţii Poliţia Locală Oradea, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi Poliţia Municipiului au demarat în cea de-a doua săptămână din noiembrie o acţiune de limitare a numărului de persoane care apelează la mila publică pe raza municipiului.

"Acţiunile derulate în acest format de parteneriat instituţional au debutat în data de 8 noiembrie 2021. Până acum au fost identificate 33 de persoane adulte, însoţite de opt minori", a transmis Primăria.

Cele trei instituţii au făcut un apel la orădeni pentru a le sprijini eforturile. "Atragem atenţia asupra faptului că acest fenomen poate fi combătut eficient doar cu sprijinul orădenilor, pe care îi încurajăm să ne devină parteneri, anunţând imediat Poliţia Locală", se menţionează în comunicat.

Semnatarii apelului au cerut inclusiv ajutorul reprezentanţilor hypermarket-urilor din oraş, având în vedere numărul tot mai mare de cerşetori care le abordează clienţii în parcări.

"În sprijinul acţiunii de descurajare a cerşetoriei, solicităm reprezentanţilor centrelor comerciale în raza cărora este observată prezenţa unor persoane care cerşesc să acţioneze responsabil şi să sesizeze aceste situaţii, prin intermediul firmelor de pază care asigură securitatea perimetrului", a transmis Primăria.

Aleşd, Tinca, Vadu Crişului...

Problema cerşetoriei este cu atât mai dificil de soluţionat cu cât majoritatea celor ridicaţi din oraş în timp ce apelau la mila publică nici măcar nu sunt din Oradea.

"În urma acţiunilor din ultimele săptămâni am constatat că persoanele care apelează la mila publică sunt cam aceleaşi. Majoritatea nu sunt din Oradea, vin din zona Aleşd, Tinca, Vadu Crişului", a declarat pentru BIHOREANUL directorul DASO, Anca Grama.

Cerşetorii ridicaţi din oraş sunt legitimaţi de poliţia locală şi duşi la Azilul de Noapte, unde angajaţii DASO le fac o scurtă anchetă socială.

"Încercăm să vedem cine sunt aceşti oameni, ce probleme au şi cum îi putem ajuta. Cei din alte localităţi, care constituie majoritatea, sunt îndrumaţi apoi în localităţile de domiciliu", a spus Grama.

Cu ocazia controalelor făcute în teren, poliţiştii locali confiscă de la cerşetori sumele de bani obţinute din apelul la mila publică pentru a-i împiedica să revină în Oradea cu trenul sau autobuzul.

În medie, la ultimele controale persoanele ridicate din stradă aveau asupra lor sume între 40 şi 80 lei.