La ora acestor comentarii, urnele au vorbit, după o campanie pe care unii candidați au dus-o intens, în ciuda redusei probabilități ca challengerii să-i detroneze pe deținătorii celor două funcții cheie ale administrației din Bihor, de președinte al Consiliului Județean și de primar al Oradiei. Pentru că războiul electoral a fost decis într-o singură bătălie, dar și pentru că tandemul Ilie Bolojan - Florin Birta a avut ce etala alegătorilor, perdanții au avut din start șanse modeste, ceea ce, în parte, le și scuză rezultatele.

Câteva zile, până se vor număra și ultimele voturi pentru „parlamentul” județean și pentru cel local, vor mai stărui, totuși, câteva necunoscute. În primul rând, dacă liberalii au luat tot sau vor împărți puterea. Fiindcă de data asta s-au confruntat mai multe partide decât în 2020, iar dintre USR și AUR (restul, tip PUSL ori PPR au făcut figurație) cel puțin unul are șanse să intre în consilii, liberalii ar putea avea mai puține mandate în următorii patru ani, prin urmare ar putea fi nevoiți să facă majorități cu unul dintre competitori.

Din oficiu, logica exclude o asociere cu AUR, chiar dacă nici Costel Moza, fostul candidat la Primăria Oradea, nici Ciprian Blejan, fostul pretendent la șefia CJ Bihor, nu sunt simple clone ale lui George Simion. Natural ar fi să prefere o majoritate cu USR, dar dacă „oamenii noi” nu intră în consilii nici de data asta...

Așa că rămân celelalte două partide „de sistem”, PSD și UDMR. Cum PSD-iștii au fost agresivi în campanie („primarul” Adrian Madar boxând cu umbra lui Birta, iar „președintele” Aurel Mohan făcându-l pe Bolojan „prim-secretar”), dar mai ales pentru că din 2020 încoace au pus bețe în roate unor proiecte importante (de pildă centura Aleșd și Inelul Metropolitan de sud), pariez că singura certitudine este că nu vom vedea în Bihor o majoritate PNL-PSD. Mai degrabă una (dacă, repet, USR ratează din nou) PNL-UDMR, grație căreia formațiunea maghiară să capete râvnitul post de viceprimar în Oradea.

În concluzie, dacă nu vor guverna singuri Oradea și Bihorul, liberalii vor trebui să-și negocieze orice proiect, cu probabilitatea ca în următorii ani să nu mai avem la fel de multe șantiere, ceea ce pe unii îi va liniști, iar pe alții chiar îi va bucura.

Altă necunoscută e dacă perdanții vor supraviețui pe prima scenă a politicii locale. Nu vorbim despre cei din AUR, că pe ei n-are cine să-i sacrifice, nici despre USR-iști, prea puțini să se mai și rărească, și nici de UDMR, unde nimeni n-ar cuteza să-i ceară capul lui Cseke Attila, ci tot despre PSD-iști. Dacă Madar și Mohan sunt (cum au fost în 2020 Emilian Pavel și Ioan Mang) sub scorul partidului din consilii, vor fi sau nu maziliți? Dacă nu, înseamnă că partidul oricum nu și-a pus speranțe reale în ei. Dacă da, asta chiar ar fi o surpriză.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!