Cei cinci poliţişti de frontieră din vama Borş arestaţi la domiciliu pentru luare de mită au fost lăsaţi sub control judicar de Tribunalul Bihor, care a respins solicitarea procurorilor de a prelungi măsura dispusă pe numele lor. Anchetatorii nu au contestat verdictul, motiv pentru care, începând din 25 decembrie, frontieriştii sunt liberi.

Propunerea de a prelungi măsura arestului la domiciliu pe numele lui Ionel Clejan, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu şi Gheorghe Silviu Pirtea a fost analizată pe 23 decembrie de un judecător de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Bihor, care a decis să respingă solicitarea, dispunând, în locul măsurii cerute, plasarea celor cinci sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile.

Procurorii au întârziat...

Pentru această perioadă, inculpaţii au primit mai multe interdicţii, între care şi cea de a părăsi ţara fără încuviinţarea organelor de anchetă, respectiv de a comunica cu ceilalţi inculpaţi, cu martorii din dosar ori cu familiile acestora.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, care coordonează ancheta în caz, nu au mai contestat verdictul, motiv pentru care, începând 25 decembrie, când măsura arestului la domiciliu dispus pe numele lor a expirat, toţi cei cinci agenţi de frontieră acuzaţi de corupţie sunt liberi

De ce a respins instanţa solicitarea procurorilor? Potrivit surselor BIHOREANULUI, judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat că propunerea este lovită de nulitate întrucât a fost făcută cu întârziere, adică pe 22 decembrie, peste termenul prevăzut de Codul de procedură penală, şi anume 5 zile înainte de expirarea măsurii preventive, care în acest caz era data de 25 decembrie.

"Taxatorii" din vamă

După cum BIHOREANUL a mai scris, agenţii de poliţie de frontieră Ionel Clejan, Gabriel Albinaru, Lucian Stoica, Remus Fofiu şi Gheorghe Pirtea au fost arestaţi preventiv pentru acuzaţii de luare de mită, în urma percheziţiilor declanşate în data de 7 decembrie de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor, Ionel Clejan, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu, Gheorghe Silviu Pirtea şi colegul lor, Ioan Ungureanu (pentru care procurorii nu au mai solicitat arestarea), ar fi pretins şi primit sume cuprinse între 50 lei şi 100 euro de la şoferii de TIR care intrau ori ieşeau din ţară, ca să nu le verifice documentele, ori să îi ia peste rând, în faţa altor transportatori, pentru a le reduce timpii de aşteptare, ori ca să închidă ochii şi să nu înregistreze eventualii pasageri în cazul în care aceştia ar fi trebuit să intre în carantină.

Toate cele 6 persoane au fost reţinute, în aceeaşi zi, pentru 24 de ore, iar pe 10 decembrie, Clejan, Albinaru, Stoica, Fofiu şi Pirtea au fost arestaţi preventiv. Măsura a fost contestată, însă, de avocaţii poliţiştilor de frontieră, iar pe 17 decembrie, Curtea de Apel Oradea a decis să o înlocuiască cu arestul la domiciliu pentru o perioadă de 15 zile.

UPDATE: Reacţia Parchetului Bihor: 15 zile de arest la domiciliu au fost suficiente

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a revenit, joi, cu precizări legate de cazul celor cinci poliţişti de frontieră din vama Borş lăsaţi sub control judiciar de Tribunalul Bihor pe 23 decembrie, şi pentru care anchetatorii nu au mai contestat verdictul.

Procurorii susţin că nu au contestat decizia instanţei pentru că au avut în vedere părerea Curţii de Apel Oradea, cum că măsura arestului la domiciliu pe o perioadă limitată de 15 zile "este suficientă pentru a asigura buna desfăşurare a procesului penal şi în vederea reducerii pericolului social pe care inculpaţii îl prezintă pentru societate".

Detalii, în articolul: "Precizări ale Parchetului Bihor în cazul poliţiştilor de frontieră acuzaţi de mită şi lăsaţi de Tribunal sub control judiciar: 15 zile de arest la domiciliu au fost suficiente!"