Cei cinci poliţişti de frontieră din vama Borş acuzaţi de luare de mită şi arestaţi preventiv de Tribunalul Bihor au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru o perioadă de 15 zile de judecătorii de la Curtea de Apel Oradea.

Vineri, instanţa a admis contestaţia celor cinci - Ionel Clejan, Gabriel Albinaru, Lucian Stoica, Remus Fofiu şi Gheorghe Pirtea - împotriva măsurii dispuse vinerea trecută de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, pe care a desfiinţat-o în întregime şi rejudecând, a respins ca neîntemeiată propunerea de arestare preventivă a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Instanţa a constatat, totuşi, că în caz există probe suficiente din care să rezulte că cei cinci agenţi de poliţie de frontieră au comis faptele care le sunt imputate, că sunt necesare măsuri preventive "în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal" şi a decis să-i plaseze pe cei cinci în arest la domiciliu pentru o perioadă de 15 zile.

De asemenea, judecătorii le-au interzis acestora să comunice între ei ori cu martorii din dosar.

Verdictul dat vineri de Curtea de Apel Oradea este definitiv. 

După cum BIHOREANUL a mai scris, agenţii de poliţie de frontieră Ionel Clejan, Gabriel Albinaru, Lucian Stoica, Remus Fofiu şi Gheorghe Pirtea au fost arestaţi preventiv pentru acuzaţii de luare de mită, în urma percheziţiilor declanşate în data de 7 decembrie de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, împreună cu ofiţeri ai Direcţiei Generale Anticorupţie.

Potrivit anchetatorilor, Ionel Clejan, Gabriel Claudiu Albinaru, Lucian Stoica, Remus Emil Fofiu, Gheorghe Silviu Pirtea şi colegul lor, Ioan Ungureanu (pentru care procurorii nu au mai solicitat arestarea), ar fi pretins şi primit sume cuprinse între 50 lei și 100 euro de la şoferii de TIR care intrau ori ieşeau din ţară, ca să nu le verifice documentele, ori să îi ia peste rând, în faţa altor transportatori, pentru a le reduce timpii de aşteptare, ori ca să închidă ochii şi să nu înregistreze eventualii pasageri în cazul în care aceştia ar fi trebuit să intre în carantină.

Toate cele 6 persoane au fost reţinute, în aceeaşi zi, pentru 24 de ore, iar pe 8 decembrie, Clejan, Albinaru, Stoica, Fofiu și Pirtea au fost prezentați la Tribunalul Bihor cu propunere de arestare preventivă. La solicitarea avocaţilor, judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis să amâne procesul cu o zi, "în vederea asigurării efective a dreptului la apărare prin acordarea posibilităţii de a studia dosarul si de a efectua fotocopii". Verdictul a fost prinunţat abia vinerea trecută când, în baza probelor prezentate de anchetatori, judecătorul de drepturi şi libertăţi a decis să-i trimită pe toţi cei cinci poliţişti de frontieră în arest preventiv.