Aeroportul Internațional Oradea nu își mai deschide porțile în fața curioșilor în acest weekend, din cauza faptului că recepția lucrărilor de amenajare a noului terminal nu a fost finalizată în timpul prognozat inițial.

Anunțul a fost făcut joi după amiaza, printr-un comunicat transmis de reprezentanții aerogării, în care se explică și motivele. 

„Vă informăm că recepția lucrărilor la terminalul nou al Aeroportului Oradea se prelungește. Zilele libere, cu ocazia sărbătorilor pascale, au impus ajustări în programul inițial de recepție și pregătire a terminalului pentru deschidere, întrucât anumite acorduri și autorizații din partea autorităților nu au fost încă finalizate. Respectarea procedurilor este necesară pentru a asigura conformitatea tuturor aspectelor legale și de siguranță cu standardele aviatice și de exploatare”, se spune în informare. 

În acest context, Zilele Porților Deschise, anunțate inițial pentru weekendul 11-12 mai, nu se vor mai ține, „până la încheirea aspectelor administrative”. „Vom reveni cu informații suplimentare în perioada următoare”, se mai arată în comunicatul transmis de Aeroportul Oradea, semn că evenimentul ar putea fi reprogramat în perioada următoare. 

Odată cu comunicatul privind prelungirea procedurilor de recepţie, reprezentanţii aeroportului au transmis și câteva imagini, primele din interiorul noului terminal pentru pasageri. 


sursa foto: Aeroportul Oradea

Amintim că, în cadrul proiectului de modernizare a terminalului de pasageri, suprafața acestuia a fost extinsă la 12.500 metri pătrați (de la mai puțin de 3.000 mp). Capacitatea de deservire a fost dublată, ajungând la 800 de pasageri pe oră, pentru a oferi servicii mai rapide și eficiente. 

Spațiile de plecare pentru destinațiile din zona Schengen și non-Schengen au fost separate, ceea ce va contribui la optimizarea fluxului de călători și simplificarea procedurilor de control al pașapoartelor. 

Pentru a facilita procesarea pasagerilor și a bagajelor, au fost introduse sisteme digitalizate. Acestea includ ghișee de check-in cu serviciul bag self drop-off. De asemenea, au fost instalate porți automate de pre-securitate care pot fi accesate prin scanarea simplă a biletului de îmbarcare, în special pentru călătoriile către destinații non-Schengen.


sursa foto: Aeroportul Oradea

La recepția lucrărilor participă reprezentanți din partea Aeroportului Oradea, Consiliului Județean Bihor, Primăriei Oradea, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Județean în Construcții Bihor și a firmei de construcții.

Valoarea totală a investiţiei a fost de 234 milioane lei, sumă din care finanţarea nerambursabilă a fost de 181 milioane lei.

Recent, pista aerogării orădene a fost prelungită la peste 2,5 kilometri. Pe de altă parte, cu sprijin din partea administrației județene și a celei din Oradea, vor fi pornite curse pe rute Oradea - București, Oradea - Londra (HiSky) și Oradea - Varșovia (Polish Airlines).

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!