Uriaşul incendiu izbucnit în urmă cu doi ani într-o hală din Şoseaua Borşului în care îşi aveau depozitele firma de curierat Cargus şi cea de distribuţie de materiale şi instalaţii sanitare Black Sea Suppliers a fost provocat de neglijenţa unui muncitor. Bărbatul efectua lucrări de întreţinere în clădire şi a sudat cu flacără deschisă fără să fi luat în prealabil măsuri de protecţie. 

Aşa au stabilit procurorii Parchetului Oradea, care pe 10 aprilie a.c. l-au trimis în judecată şi pe sudor, Gheorghe Chiş, şi pe angajatorul său, o firmă locală de construcţii, Asplenium Construct SRL, pentru distrugere din culpă.

Neglijenţa i-ar putea costa scump, căci în clădirea cuprinsă de flăcări se aflau colete, echipamente termice şi de climatizare care au fost distruse complet, iar cele două firme păgubite cer despăgubiri uriaşe, de peste 9 milioane lei. 

Ard coletele!

Peste 100 de pompieri militari au intervenit cu 14 autospeciale pentru a stinge uriaşul incendiu care a izbucnit pe 19 mai 2022 în clădirea de peste 4.000 metri pătraţi din Calea Borşului. Focul a fost anunţat la numărul 112 în jurul orei 10, iar flăcările imense şi fumul greu erau vizibile şi în oraş, la distanţă de kilometri.

Incendiul a fost stins după 2 ore. Hala a ars generalizat, dar pompierii au reuşit să salveze clădirea administrativă, lipită de ea. Trei oameni au avut nevoie de ajutorul medicilor: un angajat care a suferit arsuri uşoare la mâini, de gradul I, şi alţi doi care au avut atacuri de panică. 

Incendiu hala borșului Cargus Black Sea

"Dorel" în acţiune

La vremea respectivă, muncitorii aflaţi la faţa locului au declarat BIHOREANULUI că dezastrul a pornit din depozitul Black Sea Suppliers, unde se efectuau lucrări de mentenanţă, iar pentru că hala era ventilată, având cel puţin două porţi deschise, s-a extins cu repeziciune la depozitul vecin, al firmei de curierat Cargus, de care era separat doar printr-un perete.

Aşa a reieşit şi din cercetările pompierilor şi ale procurorilor Parchetului Oradea, după cum se arată, acum, în rechizitoriul cu care anchetatorii au trimis cazul în faţa instanţei de judecată, cu doi inculpaţi: Gheorghe Chiş, un muncitor al Asplenium Construct SRL, firmă cu care compania Black Sea Suppliers lucra de ceva vreme, inculpată şi aceasta alături de angajatul său. 

Cum s-a produs incendiul? Din document reiese că sudorul s-a urcat pe o nacelă, de unde a tăiat şi sudat ţevi cu flacără deschisă, pentru modificarea unor instalaţii de climatizare, dar fără să fi luat în prealabil măsuri pentru protejarea rafturilor pline cu materiale uşor inflamabile. Scânteile şi particulele de metal topit au ajuns pe rafturile "mantalelor de izolare vase tampon pentru cazane încălzite", care s-au aprins.

Fără autorizaţie ISU

Cercetările au fost îngreunate de faptul că sistemul de supraveghere video din hală nu era funcţional. Mai exact, deşi existau camere de supraveghere, acestea înregistrau doar live, fără ca filmările să fie salvate, măcar temporar.

incendiu borșului Black Sea Cargus

Procurorii au precizat în rechizitoriu că depozitul deţinut de Black Sea Suppliers, deşi iniţial fusese autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu, ulterior, când clădirea a fost modificată pentru a fi împărţită cu firma Cargus, şi-a pierdut autorizaţia şi nu a reuşit să o reobţină, până la incendiu, "ca urmare a neconformităţilor constatate". 

Cert este că, în urma inventarului efectuat, cele două firme au suferit pagube uriaşe. Firma de curierat, de pildă, a pierdut toate coletele clienţilor depozitate în hală, comunicând doar o valoare parţială a prejudiciului, de 444.875 lei.

Mult mai mare este paguba suferită de Black Sea Suppliers, care a pierdut nu doar clădirea depozitului, ci şi toate materialele, echipamentele sanitare şi de climatizare, în valoare de 8.835.461 lei. 

La judecată

Totalul de peste 9,2 milioane lei a şi fost înserat în actul de acuzare ca fiind suma pe care inculpaţii - adică sudorul şi firma angajatoare - vor trebui să o achite în solidar păgubiţilor şi asiguratorilor acestora, care s-au constituit părţi civile în proces. 

Judecata este, deocamdată, abia la început, dosarul fiind preluat de un judecător de Cameră preliminară, pentru verificarea legalităţii documentelor şi a anchetei penale. 

Deşi căutaţi de BIHOREANUL pentru a-şi spune punctul de vedere, reprezentanţii Asplenium Construct SRL s-au codit. Administratoarea Aurelia Ghiţă a declarat că "de această problemă s-a ocupat soţul", iar acesta din urmă, Aurel Ghiţă, nu a răspuns la apelurile telefonice. Băgaţi în belea de un "Dorel" pe care l-au angajat ca muncitor calificat, nu le mai arde de vorbe...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!