Guvernul României a decis miercuri să plafoneze prețurile asigurării de tip RCA la nivelul celor de la finalul lunii februarie, în contextul destabilizării pieței după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară a decis ridicarea autorizației de funcționare a Euroins. 

Plafonarea va rămâne în vigoare vreme de șase luni. 

„Actul normativ prevede stabilirea, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurători pentru contractele RCA la nivelul propriilor tarife de primă care au fost calculate și practicate de aceștia la data de 28 februarie 2023, precum și limitarea comisioanelor de distribuție la maximum 8% din prima netă. Tarifele de primă maxime și procedura de acordare a despăgubirilor se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, a transmis Guvernul României după încheierea ședinței.

În aceeași informare se precizează că „tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta; influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către BAAR (Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat”. 

În următoarele șase luni, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent car ce oferă servicii de închiriere autoturisme fără conducător auto, se arată în aceeași hotărâre a Guvernului. 

Potrivit documentului, depășirea tarifelor și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asiguratorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. 

În deschiderea ședinței Guvernului, premierul Nicolae Ciucă a cerut Consiliului Concurenței și Autorității de Supraveghere Financiară să găsească soluții pentru evitarea unor viitoare crize pe piața asigurărilor. „Este cea de-a treia societate care intră în faliment în asigurări (n.r. - Euroins). Consider că este absolut inacceptabil să continuăm să ne jucăm cu aceste dezechilibre produse de o companie sau alta, motiv pentru care ASF împreună cu Consiliul Concurenței și ceilalți actori din piața asigurărilor trebuie să aibă un dialog onest și foarte clar de modificările legislative care trebuie realizate. Vă asigur că nu voi accepta ca în interiorul celor 6 luni această asumare să nu fie dusă la bun sfârșit”, a spus Ciucă, citat de Hotnews.ro.

Hotărârea de Guvern adoptată miercuri:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!