Primăria Oradea a încasat 25,9 milioane de lei din parcări în 2022, depăşind cu 4,8 milioane lei recordul din 2021.

Cu 4 milioane lei mai mult!

Potrivit directorului Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa (foto), veniturile municipalităţii din taxe de parcare şi amenzi au urcat 22,4% în ultimul an, inclusiv pe fondul creşterii încasărilor din parcările supraetajate şi a celor din activitatea de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar.

„Au crescut veniturile din parcările din afara carosabilului (n.r. - cele supraterane și subterane). Cumulate, încasările sunt de aproape 4 milioane lei", a explicat Popa, luni, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema raportului de activitate al DPI pe 2022.

Cele mai mari venituri le-a înregistrat parcarea din strada Tribunalului (889.225 lei), urmată de cele din străzile Independenţei (735.939 lei) şi Gheorghe Bariţiu (655.857 lei).

De altfel, parkingul din spatele palatului de justiţie a adus Primăriei încasări de două ori mai mari decât cel de lângă spitalul municipal (425.450 lei) sau cel din strada Braşovului (373.051 lei).

„Cât mai comod”

Venituri în creştere s-au înregistrat şi în cazul parcărilor stradale. Încasările din parcometre au crescut de la 1,3 milioane lei la 2 milioane lei, iar cele din plata cu telefonul mobil au "sărit" de la 7,7 milioane lei la 9,6 milioane lei. „Lumea doreşte să plătească cât mai comod şi simplu", a spus Popa.

Spre exemplu, bugetul local a încasat 3,3 milioane lei din taxa pe parcările roşii, adică cele din zona ultracentrală, 5 milioane lei de pe urma celor galbene şi 900.000 lei din parcările de culoare albă.

Orădenii s-au obişnuit să îşi plătească parcarea având în vedere înăsprirea controalelor făcute de parcagiii municipalităţii. „Partea de amenzi nu a crescut foarte mult, undeva la 300.000 lei, pentru că a crescut gradul de conformare a orădenilor", a arătat Popa.

Conform evidenţelor DPI, în ultimul an au fost în creştere de la 469.000 lei la 641.000 lei încasările din taxa pentru ridicarea, transportul şi depozitarea maşinilor parcate neregulamentar.

Începând din aprilie 2022, poliţiştii locali ridică de pe domeniul public maşinile parcate neregulamentar inclusiv în weekend.

Venituri mai mari cu 40% 

Potrivit evidenţelor municipalităţii, în total, anul trecut veniturile DPI au crescut cu 40%. „În anul 2022, veniturile direcţiei au fost de 83,6 milioane de lei, înregistrându-se o creştere de aproximativ 40% faţă de anul 2021”, a spus directorul Lucian Popa.

Printre cele mai mari creşteri s-au înregistrat în cazul chiriilor pentru spaţiile comerciale şi cabinetele medicale (89,31%), care au ajuns la 3,6 milioane lei, şi vânzărilor de terenuri (75,88%) în valoare de 32,1 milioane lei.

DPI a vândut prin licitaţie către operatori privaţi amplasamente pentru construcţia de hale în parcurile industriale I şi IV, dar şi terenuri pentru dezvoltări imobiliare în zone precum Oneştilor, Alexandru Cazaban, Erou Marius Cosma şi Santăului.

În schimb, municipalitatea a cumpărat circa 396.000 metri pătraţi de teren pentru extinderea aceloraşi parcuri industriale, diferite lucrări de interes public sau pentru eliberarea unor amplasamente din curţile blocurilor în vederea pregătirii amplasamentului pentru amenajarea de parcări sau spaţii verzi.

Vezi mai jos sinteza raportului de activitate al DPI pentru anul 2022!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!