Primăria Oradea a început joi demolarea Pieţei Nufărul după mai bine de un an în care a ţinut-o închisă.

„Toate construcţiile vor fi dezafectate”

Constructorii au început de dimineaţă dezafectarea construcţiilor de pe amplasament. Imagini cu piaţa decopertată au fost transmise BIHOREANULUI de către un locuitor din zonă.

„Am demarat lucrări de igienizare a zonei. Toate construcţiile vor fi dezafectate, iar materialele rezultate vor fi valorificate", a explicat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei de Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei Oradea, Lucian Popa.

Potrivit directorului, amplasamentul pieţei va fi eliberat de construcţii pentru a face loc unei noi investiţii. „Urmează să predăm Compartimentului Achiziţii documentaţia necesară pentru realizarea Proiectului Tehnic și construcția efectivă a unei parcări supraetajate pe acest amplasament", a spus Lucian Popa.

Lucrările de dezafectare a fostei pieţe, care stă închisă încă din noiembrie 2022, au fost demarate pentru ca municipalitatea să poată pune la dispoziţia viitorului executant întregul amplasament, lipsit de orice sarcină.

Se caută constructor

Potrivit estimărilor municipalităţii, costurile cu proiectarea și amenajarea viitoarei parcări se vor ridica la 27,3 milioane lei, plus TVA. Parkingul va avea o capacitate de 335 de locuri, dispuse pe 4 etaje, şi va fi mobilat la parter cu spaţii comerciale.

Primarul Florin Birta, care într-un interviu acordat BIHOREANULUI a calificat drept o nereușită faptul că muncipalitatea orădeană nu a atras un investitor privat pentru realizarea parcării, este de părere că, pe viitor, la parterul acesteia ar putea să funcţioneze tot o piaţă agro-alimentară.

Primăria Oradea a ajuns să scoată la licitaţie execuţia noii parcări pe fonduri de la bugetul local, după ce a încercat să atragă un investitor dispus să ridice construcţia în schimbul spaţiilor comerciale. Cele două licitaţii organizate în 2023 nu au atras, însă, niciun ofertant.

În schimb, amplasamentul părăsit de la capătul liniilor de tramvai din cartierul Nufărul a început să fie folosit ca loc de satisfacere a nevoilor fiziologice de către navetiștii care nu au la dispoziție o toaletă în zonă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!