Primăria a decis transformarea Pieţei Nufărul în parcare supraetajată în decembrie 2021, închiderea ei a fost hotărâtă în august 2022, iar comercianţii au fost alungaţi din noiembrie 2022.
De atunci, piaţa stă închisă, în dispreţul orădenilor siliţi să escaladeze şanţuri ca să-şi facă cumpărăturile în Piaţa Cetate. "Licitaţia nu a atras niciun ofertant", se scuză primarul.
Puşi pe drumuri
Locuitorii din Nufărul sunt revoltaţi. Întâi au început şantierele, care au umplut zona de şanţuri, mizerie şi praf, apoi s-a întrerupt circulaţia tramvaielor, izolându-i de oraş, după care s-a închis şi piaţa, lăsându-i fără acces la fructe şi legume proaspete.
Dar piaţa stă nefolosită de 8 luni. Comercianţii au fost alungaţi, iar pe spaţiu se pune praful. "Primăria trebuia să lase piaţa deschisă până începea lucrul la parcare, nu să pună oamenii pe drumuri", zice un riveran.
Cei circa 25 de comercianţi s-au împrăştiat. "Unii, cum sunt cei de coroane ori lactate, au mers în Piaţa Cetate. Alţii au renunţat să mai vină de pe sate, pentru că şi-au găsit spaţii mai aproape de casă", spune Liviu Andrica (foto), directorul Administraţiei Domeniului Public, care gestionează pieţele. Sau, probabil, au renunţat la afaceri...
Rară excepţie, un comerciant şi-a deschis magazin în apropiere. "Pentru mine e mai bine. În piaţă plăteam lunar aproape 8.000 lei pentru mese, curent şi tot. Aici plătesc 6.000 lei şi în plus am climă, încălzire, apă", spune Dan.
Cei mai afectaţi sunt, însă, cumpărătorii. "Problema mare este a oamenilor obişnuiţi să cumpere din piaţă, care nu mai au unde merge", zice bărbatul. Asta, deşi în urmă cu 7 ani municipalitatea a investit 90.000 euro în copertină şi în spaţiile comerciale, în final abandonate pentru amenajarea unei parcări de care nu s-a mai ales nimic...
Un proiect cu bube
În Primărie bâlbele se ţin lanţ. "La licitaţia din luna aprilie nu s-a prezentat niciun ofertant", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa. Apoi, proiectul a fost lăsat să zacă. "Am discutat cu domnul primar acum două săptămâni. Vor licita proiectul, din nou, în aceleaşi condiţii", zice Popa.
Licitaţia e, însă, dubioasă. Primăria caută un investitor dispus să preia terenul de 4.247 mp şi în trei ani să ridice o parcare de circa 6,4 milioane euro, cu 335 locuri dispuse pe patru etaje, plus terasă, iar la parter, spaţii comerciale. Municipalitatea scoate la licitaţie dreptul investitorului de a folosi terenul pornind de la 40 lei/mp/an. La finalizarea lucrărilor, va evalua clădirea fără parter, care va rămâne investitorului, iar în 10 ani Primăria o va cumpăra în rate egale.
"Nu a venit nimeni la licitaţie pentru că - am atras atenţia asupra ei - este făcută ori cu dedicaţie, ori cu incompetenţă. Pe lege, nu poţi să cumperi direct o clădire", susţine consilierul local Liviu Sabău Popa (foto), referindu-se la faptul că legea impune ca orice achiziţie să se facă tot prin licitaţie. Şi PSD-istul acuză Primăria că de fapt pune carul înaintea boilor. "Întâi trebuia făcută licitaţia şi abia apoi închisă piaţa".
Opt luni pierdute...
Primarul nu vede, însă, nicio vină a instituţiei pe care o conduce. "Încercăm să construim parcarea din bani privaţi", spune Florin Birta (foto). După aproape un an pierdut, municipalitatea se gândeşte să construiască ea parcarea, cum a făcut până acum cu toate celelalte. "Dacă nu va veni nimeni la o nouă licitaţie, vom găsi fonduri locale pentru construirea clădirii", spune edilul.
În ce priveşte închiderea pieţei, Birta susţine că a fost impusă din motive birocratice: "Ca să putem demara procedurile de licitaţie, terenul trebuia să fie liber de sarcini şi trecut din patrimoniul public în patrimoniul privat al oraşului".
Poziţia sa este confirmată şi de juriştii Prefecturii, care verifică legalitatea deciziilor administraţiilor locale. "Primăria trebuia să elibereze amplasamentul, pentru că îi schimbă destinaţia. Nu putea preda terenul la Direcţia Patrimoniului Imobiliar câtă vreme avea un contract de administrare încheiat cu ADP, care la rândul ei avea contracte cu comercianţii din piaţă", spune directorul Cancelariei Prefectului, Ligia Oala.
Desigur, situaţia ar fi stat altfel dacă licitaţia ar fi fost organizată de ADP, ca până acum, dar Primăria ţinea cu dinţii să atragă un partener privat. Cu sacrificarea orădenilor lăsaţi fără piaţă...