Primăria Oradea va expropria circa 13.500 metri pătraţi de teren din strada Tompa Mihály pentru a face loc unei şcoli care va fi construită pe un teren din spatele pieţei West Market.

UDMR a votat împotrivă

Consiliul Local a aprobat joi coridorul de expropriere şi plata unor despăgubiri de 1,3 milioane euro către proprietarii amplasamentului.

„Ca urmare a măsurătorilor efectuate, s-a stabilit că amplasamentul lucrării menţionate afectează suprafaţa totală de 15.632 metri pătraţi, din care 2.073 metri pătraţi aparţinând UAT – Municipiul Oradea, iar 13.557 metri pătraţi reprezintă teren – proprietatea privată a unor persoane fizice şi o persoană juridică", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre (foto jos).

Hotărârea a fost luată cu voturile reprezentanţilor PNL şi PSD în vreme ce reprezentanţii UDMR prezenţi în sală au votat împotrivă.

De altfel, udemeriştii au anunţat încă de la începutul mandatului că se vor opune prin vot oricăror exproprieri chiar dacă nu vor şi lua cuvântul de fiecare dată pentru a-şi susţine punctul de vedere.

Şcoală nouă pentru noile locuinţe din zonă

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea şcoală va avea 50 de clase, dintre care circa 22 vor fi pentru învăţământul primar, iar diferenţa pentru învăţământul gimnazial.

Unitatea de învăţământ va avea o sală de mese de aproximativ 150 de persoane, mai multe laboratoare de chimie, fizică, informatică şi altele, spaţii administrative, o sală de sport cu vestiare şi propriul bazin de înot.

Construcţia viitoarei şcoli va costa circa 76 milioane lei fără TVA, echivalentul a 15 milioane euro. Municipalitatea vrea să finanţeze lucrările prin Programul Operaţional Regional 2021 – 2027 sau prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Municipalitatea este obligată să demareze această investiţie (foto jos) având în vedere faptul că dezvoltările imobiliare făcute în ultimii ani în zona Nufărul – Cantemir au pus presiune pe unităţile şcolare din zonă care nu pot prelua toţi copiii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!