Primarii din Bihor s-au reunit, miercuri, într-o şedinţă online a Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară Ecolect, pentru a vota implementarea Sistemului de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţ, care va însemna introducerea colectării selective a deşeurilor în toate oraşele şi satele bihorene.

Întrunirea vine la două săptămâni după ce 74 de edili bihoreni au respins implementarea proiectului, de teamă că reformarea sistemului de salubritate le va provoca un prejudiciu electoral. Concret, primarii trebuiau să voteze ofertele de tarife înaintate de firmele de salubrizare câştigătoare ale licitaţiilor şi le-au refuzat, pretextând că erau prea scumpe.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, în realitate, politicienii s-au temut că, adoptând această schimbare înainte de alegerile locale, vor intra în conflict cu cetăţenii şi vor pierde voturi. Atunci, singurii primari care şi-au dat acordul au fost cei din zona 1B, compusă din 25 de comune din jurul Oradiei, unde operator de salubritate a fost desemnat RER Vest. În schimb, în zonele 2-6, edilii au respins ofertele înainte de firmele Salubri Aleşd (câştigător în zona 2), respectiv Ave Bihor (câştigător în zonele 3, 4, 5, şi 6).

Aceeaşi Mărie...

Miercuri, în unanimitate, edilii au votat pentru demararea SMID, de data aceasta aprobând tarifele propuse de operatorii de salubritate, chiar dacă nu au fost modificate.

Potrivit directorului Ecolect, Bujor Chirilă, firmele au prezentat o nouă fundamentare a tarifelor, iar primarii au înţeles conceptul şi au acceptat costurile propuse. „Într-o gospodărie cu 4 persoane, unde deşeurile reziduale se vor colecta săptămânal, costul serviciului de salubrizare va fi de 25 de lei”, a precizat Chirilă, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Salubri Aleşd şi Ave Bihor trebuie să înceapă colectarea deşeurilor în zonele de care răspund de la 1 septembrie, pe măsură ce vor reuşi să încheie contractele cu cetăţenii şi să le împartă pubelele şi sacii în care vor arunca deşeurile.

Reguli complet noi

SMID prevede că toţi bihorenii vor colecta deşeurile în patru fracţii: în pubela de culoare neagră vor arunca deşeurile reziduale, în cea de culoare verde sticlele, în sacul galben deşeuri din metal şi plastic, iar în cel albastru, hârtia și cartonul.

Firmele de salubritate vor colecta deşeurile reziduale săptămânal, pe cele din plastic şi metal, respectiv hârtie şi carton, bilunar, iar pe cele din sticlă lunar.

Bihorenii vor mai colecta separat deşeurile biodegradabile, care nu pot fi reciclate, dar pot fi valorificate. În cazul bihorenilor care locuiesc în mediul urban, biodeşeurile vor fi colectate din recipiente de culoare maro, o dată pe săptămână, în timp ce în mediul rural cetăţenii sunt îndemnaţi să le folosească pentru a produce compost şi, astfel, a-şi fertiliza propriile grădini.