Primarul Florin Birta, însoțit de reprezentanți ai administrației locale, s-a întâlnit luni la primărie cu directorii de școli din Oradea pentru a le cere să reducă peste iarnă cu 10% - 20% consumul de curent electric și agent termic.

„Să facem economie”

Potrivit unui comunicat al municipalității, Birta a venit la întâlnire însoțit de viceprimarul Arina Moș, city-managerul Mihai Jurca și de șefii direcțiilor Economic și Patrimoniu din cadrul Primăriei, Eduard Florea și Lucian Popa, care, prin natura atribuțiunilor, țin legătura cu reprezentanții învățământului orădean.

„În Oradea, avem deja mai multe școli reabilitate energetic, ceea ce este un lucru foarte bun. Urmează ca pentru alte 15 unități școlare să fie depuse documentațiile, iar reabilitarea energetică să fie finanțată prin PNRR. Dar sunt și școli unde starea sistemului de termoficare este precară, unde sunt avarii. Unde, spre exemplu, nu se închid robinetele la calorifere sau sunt blocate, iar pentru acestea vom lua cât mai repede măsuri de remediere”, a declarat edilul.

Primarul le-a cerut directorilor să ia măsuri pentru reducerea consumul de energie. „Obiectivul nostru este să trecem iarna cu reduceri de 10-20% la consumul de utilități”, a spus Birta.

„Creșterea prețurilor este o realitate și interesul comun este să facem economie acolo unde putem, pentru că plătim cu toții aceste costuri din bugetul orașului”, a adăugat edilul.

Vrea 21 de grade Celsius la clasă!

În cadrul întâlnirii, directorii de școli au fost îndemnați să facă un inventar al problemelor, urmând ca, în urma discuțiilor cu reprezentanții Primăriei, să fie luate măsurile care se impun.

„Cel mai mare consum vine din partea de termoficare. Circa 60% din utilitățile pe care le are o școală sunt reprezentate de cheltuielile cu energia termică”, a spus Birta.

Edilul a și menționat temperaturile la care recomandă să se desfășoare procesul de învățământ: „Din discuțiile purtate cu specialiștii în domeniu, dar și cu unitățile școlare care au implementat deja măsuri de eficientizare energetică, temperatura optimă care să asigure confortul necesar desfășurării activităților ar trebui să fie de 20 - 21 de grade Celsius în școli, iar în creșe și grădinițe 22 - 23 de grade Celsius”.

Potrivit acestuia, reducerea temperaturii din școli cu un singur grad ar aduce o economie de 3%, iar oprirea încălzirii în afara orelor pentru doar două ore și jumătate ar reduce factura cu circa 10%.

Măsuri de economisire

Printre măsurile de reducere a cheltuielilor cu utilitățile propuse cu ocazia întâlnirii s-au numărat: analiza lunară a cheltuielilor pentru identificarea creșterilor nejustificate, verificarea instalațiilor pentru identificarea rapidă a avariilor, renunțarea la spațiile neutilizate (internat, cantină etc) și revizuirea tarifelor de închiriere a spațiilor astfel încât să acopere costurile.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții municipalității au arătat că, deși subvenționat de la bugetul local, prețul energiei termice a crescut cu 40% față de anul trecut, iar cel al energiei electrice, deși plafonat la 1 leu / KWh, este cu 20% peste nivelul din 2021.

„Astfel, se impune un control mai bun asupra consumului, prin reducerea agentului termic în afara orelor de curs. Alte măsuri ce pot contribui la reducerea costurilor: verificarea închiderii ușilor și ferestrelor, aerisirea încăperilor cu moderație, respectiv închiderea caloriferelor/instalațiilor în zilele călduroase”, a transmis Primăria.

În ceea ce privește economisirea energiei electrice, municipalitatea recomandă evitarea folosirii aparatelor de aer condiționat sau a radiatoarelor electrice.

„Se pot realiza economii prin folosirea luminii naturale, cu precădere în perioada din afara orelor de program școlar, precum și scoaterea din priză a aparatelor consumatoare de energie electrică în caz de neutilizare prelungită, pentru a evita consumul în stand-by”, se menționează în comunicatul Primăriei.

Costul standard nu acoperă cheltuielile

Începând din anul 2018, utilitățile de învățământ din Oradea își gestionează direct resursele bugetare pe baza costurilor standard pe elev.

„După această responsabilizare bugetară (transferul plăților către școli), cheltuielile cu utilitățile s-au micșorat, semn că decizia a fost una oportună”, a transmis Primăria.

În anul 2019, suplimentar față de costul standard pe elev acoperit de la bugetul de stat, bugetul local a alocat școlilor orădene încă 1,4 milioane lei pentru acoperirea cheltuielilor cu utilitățile.

Cum pentru anul 2022 cheltuielile școlilor orădene cu utilitățile sunt estimate la circa 14,2 milioane lei, municipalitatea și-a majorat contribuția la 3,6 milioane lei.

„Costul standard per elev suportat de bugetul de stat a avut o creștere de numai 7% și este evident că nu va acoperi toate creșterile de cheltuieli cu utilitățile”, a avertizat directorul economic Eduard Florea.

Potrivit acestuia, municipalitatea orădeană va trebui să acopere diferența, despre care nu se știe deocamdată la cât se va ridica, prin alocări de la bugetul local.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!