Primarul Florin Birta a declarat joi, în cadrul ultimei conferinţe de presă organizate în 2022, că anul care se încheie a fost unul greu. El a invocat declanşarea războiului din Ucraina, care a făcut ca preţurile lucrărilor publice să explodeze.

"2022 a fost un an greu"

"2022 a fost un an greu şi destul de dificil, prin prisma contextului prin care am trecut în urma începerii războiului din Ucraina, care a dus la scumpirea materialelor de construcţii", a declarat Birta.

Majorările de preţuri au pus în dificultate constructorii Primăriei într-un an în care municipalitatea a lansat şantiere importante, cum ar fi cele de la pasajele din centrul civic, reabilitarea bulevardului Nufărul - Cantemir sau modernizarea centrelor de cartier din Rogerius, Nufărul şi Ioşia.

"Timp de 2-3 luni majoritatea lucrărilor au stagnat. Nu s-a lucrat sau s-a lucrat foarte puţin pentru că firmele aveau o problemă legată de diferenţa dintre preţurile cu care au participat la licitaţie şi cele valabile la data punerii în operă a proiectului", a explicat Birta.

Primarul a exemplificat inclusiv cu lucrările la viitoarele pasaje subterane din Piaţa Emanuil Gojdu. "Constructorul (n.r. asocierea condusă de firma Freyrom) a câştigat licitaţia în primăvară şi a semnat contractul la 5 luni. La o valoare a lucrărilor de peste 20 milioane euro nu avea cum să îşi asume să meargă pe minus, ca să construiască pasajele la noile preţuri", a explicat Birta.

Se vor termina la timp!

Deşi greu, 2022 a fost un an bun pentru Oradea. Potrivit primarului, lucrările finanţate din fonduri europene au fost deblocate şi au toate şansele să se finalizeze în timp util. "Reuşita anului este că se lucrează pe toate fronturile. Din punct de vedere al graficului de execuţie, toate lucrările pe fonduri europene se vor finaliza până la sfârșitul lui 2023", a promis Birta.

Primarul a arătat că investiţiile nefinalizate vor trebui închise pe fonduri de la bugetul local, ceea ce înseamnă că "orice lucrare neterminată este ca o penalizare". „Faptul că lucrările sunt în grafic şi nu ar trebui să avem probleme este una dintre mulţumirile acestui mandat care a început destul de greu, cu pandemia de Covid şi războiul dus de Rusia în Ucraina".

Cea mai mare reuşită a oraşului o constituie, însă, conform primarului Birta, faptul că Oradea a reuşit anul acesta să atragă trei mari investitori. "Am semnat contractul cu Sthil (n.r. echipamente electrice de exterior) în valoare de 129 milioane euro, cu Nokian (n.r. producător de anvelope) pentru 650 milioane euro şi cu Press Glass (n.r. sticlă şi produse specifice) pentru 50 milioane euro", a enumerat Birta, subliniind că fiecare investiţie privată atrasă contribuie la dezvoltarea oraşului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!