Primarul Florin Birta a explicat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, bugetul record de investiţii pentru anul 2021, în valoare de 1 miliard de lei.

"Nu vom opri ritmul"

Așa cum BIHOREANUL a arătat, bugetul Oradiei, în valoare totală de 2,1 miliarde lei, a fost proiectat astfel încât o sumă cât mai mare de bani să fie alocată pentru finanţarea de lucrări.

"Nu vom opri ritmul investiţiilor. Anul acesta vom aloca pentru dezvoltare suma record de 1 miliard de lei. Chiar dacă uneori suntem criticaţi şi ni se cere să mai încetinim ritmul lucrărilor, noi credem că trebuie să profităm de oportunitatea de a putea atrage fonduri europene pentru a schimba faţa oraşului", a declarat primarul Florin Birta.

Potrivit primarului, conducerea municipalităţii şi-ar fi dorit chiar şi un număr mai mare de lucrări, dar volumul acestora a fost limitat de constrângerile bugetare.

"Iniţial fost formulate 700 poziţii de lucrări investiţii, dar în buget se regăsesc doar 500. Chiar şi aşa, nu toate lucrările şi-au primit întreaga sumă necesară. La licitaţie vom preciza în documentaţie că anul acesta se va aloca doar o parte din bani astfel încât constructorul să ştie din timp", a spus edilul.

Lucrări de milioane...

Birta a mai arătat că lista celor mai mari 25 de lucrări, în valoare de 675,5 milioane lei, este deschisă de construcţia pasajelor subterane din fostul centru civic, care se va desfăşura pe două tronsoane distincte.

Primul tronson, din faţa catedralei episcopale ortodoxe, în valoare de 65,9 milioane lei, a fost scoasă la licitaţie săptămâna trecută şi urmează să intre în execuţie în toamna acestui an, iar cel de-al doilea tronson, din faţa pieţei Cetate (65 milioane lei) este deja în curs de adjudecare astfel încât lucrările ar putea începe încă din vară.

Pe lista celor mai mari investiţii de anul acesta mai figurează cea de-a treia etapă de reabilitare a reţelelor de termoficare (63,7 milioane lei), achiziţia de tramvaie noi (61,9 milioane lei) şi înlocuirea vechiului cazan moştenit din fostul CET1 cu un grup de motoare termice.

La fel, un proiect complex, aflat deja în derulare (37,1 milioane lei), vizează construcţia noii linii de tramvaie care să lege Calea Aradului de Cantemir urcând de-a lungul pârâului Peţa.

Lista marilor proiecte mai cuprinde investiţii cum ar fi: izolarea termică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (29,3 milioane lei), dotarea şcolilor orădene cu table inteligente şi laptop-uri (26,4 milioane lei), trecerea cartierului Nufărul pe încălzire pe bază de apă geotermală (26 milioane lei) şi reabilitarea bulevardului Nufărul – Cantemir (23,9 milioane lei).