Primarul liberal al municipiului Oradea, Florin Birta, și-a anunțat victoria, luni dimineață, pe pagina sa de Facebook, cu o postare lapidară, dar lămuritoare. „Împreună mergem mai departe. Oradea. Vă mulțumesc. Florin Birta”, a transmis edilul pe rețeaua de socializare.

„Acest lucru mă obligă”

„Vreau să le mulțumesc orădenilor în primul rând pentru încrederea pe care mi-au acordat-o și de această dată. În al doilea rând, le mulțumesc tuturor pentru faptul că au participat la vot în număr mai mare decât în urmă cu patru ani, și am observat că, deși am înregistrat mai puține procente decât atunci (n.r. – 68,57% acum, respectiv 70,13% în 2020), am primit din partea orădenilor cu câteva mii mai multe voturi (n.r. – 51.670 voturi de data aceasta, comparativ cu 47.966 în urmă cu patru ani). Vreau să-i asigur că acest lucru mă obligă”, a declarat Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Pe de altă parte, întrebat cu privire la situația din Consiliul Local Oradea, unde PNL a pierdut majoritatea de două treimi și va avea în următorii patru ani 17 consilieri, față de 20 în prezent, liberalul a afirmat că acest lucru înseamnă o majoritate simplă, de peste jumătate plus unu din mandate.

„Pentru majoritate de două treimi, necesară aprobării proiectelor de anvergură, este nevoie de 19 voturi în Consiliul Local Oradea, dar este cu totul prematur să discutăm despre acest subiect, pentru că mandatele consilierilor aleși acum vor începe în luna octombrie. Nu este cazul să discutăm acum”, a spus Florin Birta.

Liberalul a mai ținut să adauge că, în baza rezultatelor votului, municipalitatea va continua colaborarea cu Consiliul Județean Bihor pentru Oradea. „Vom continua parteneriatul onest și eficient pe care îl avem cu Consiliul Județean”, a spus Birta.

Confirmare de la Statistică

Cu puțin înainte ca Birta să-și anunțe victoria pe Facebook, șeful Direcției Județene de Statistică, Gabriel Borbandi, a făcut public faptul că „actualul primar al municipiului Oradea a câștigat un nou mandat, cu 68,57% din voturile orădenilor”.

DJS Bihor a calculat și numărul de mandate obținute de fiecare partid care a concurat în alegerile locale din Oradea.

Potrivit directorului Borbandi, PNL va avea, așa cum BIHOREANUL deja a arătat citând surse politice, 17 mandate în Consiliul Local Oradea, urmat de UDMR cu 5 mandate, din care 4 obținute prin voturile cetățenilor și unul prin redistribuirea voturilor primite de formațiunile care nu au atins pragul electoral.

PSD va rămâne cu 3 consilieri în Oradea, iar AUR intră pentru prima oară în Consiliul Local, câștigând un mandat prin voturile alegătorilor și apoi încă unul prin redistribuire.

Madar: „Orădenii au ales altceva. Îl felicit pe dl Birta pentru rezultat”

Într-o postare pe Facebook, contracandidatul lui Birta din partea PSD, Adrian Madar, l-a felicitat pe liberal, subliniind însă că ar fi fost momentul unei schimbări la nivelul Primăriei orădene. Potrivit datelor încă parțiale, Madar ar fi strâns 6.506 din voturile exprimate (8,64%).

„La finalul unei campanii electorale cu multe momente frumoase, doresc să le mulțumesc tuturor celor care au venit alături de noi, care au votat cu PSD, care m-au votat pentru funcția de primar, sunt convins că proiectul nostru Oradea Noastră 2024-2028 ar fi fost șansa unei resetări de care orașul nostru ar fi avut nevoie. Cred că era un moment potrivit pentru o schimbare administrativă în Oradea. Orădenii au ales altceva, îl felicit pe dl. Birta pentru rezultat”, a scris Madar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!