Primul centru intermodal din România finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare va fi construit în vecinătatea staţiei CFR din Episcopia Bihor.

Investiția este menită să transforme Oradea într-un centru logistic prin transbordarea mărfurilor de pe linia ferată pe transportul rutier şi invers.

„Lucrările sunt în achiziţie”

Primarul Florin Birta a semnat luni la Bucureşti contractul de finanţare pentru proiectul în valoare totală de 73,2 milioane lei.

„Proiectul tehnic de execuţie este finalizat, iar lucrările sunt în etapa de achiziţie publică. Se estimează că acestea vor începe în luna iunie şi trebuie finalizate până la sfârşitul anului 2023. Acesta este primul centru intermodal din România pentru care se semnează contract de finanţare prin POIM’’, a transmis, în urma semnării contractului de finanţare la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, primarul Oradiei, Florin Birta.

Potrivit edilului, în urma acestei investiţii, viitorul terminal intermodal va aşeza Oradea pe harta transporturilor de mărfuri la nivel european.

„Municipiul Oradea va deveni un hub pentru transportul de mărfuri datorită faptului că este situat în apropiere de Autostrada Transilvania şi de viitorul drum expres Oradea - Arad, iar calea ferată Cluj - Napoca - Oradea - Episcopia Bihor urmează să fie electrificată şi modernizată. Centrul intermodal va fi conectat, de asemenea, printr-un drum de legătură cu E60 / DN1, iar prin implementarea proiectului va creşte potenţialul economic al oraşului şi implicit al zonei la nivelul întregii regiunii Nord – Vest’’, a mai susţinut Birta, conform unui comunicat de presă trimis luni de Primăria Oradea.

Linii ferate, platforme, birouri

După cum BIHOREANUL a mai scris, proiectul prevede construirea a două linii de cale ferată de câte 700 de metri fiecare, care vor fi utilizate pentru încărcarea şi descărcarea mărfurilor care vor fi transportate prin intermediul acestui centru intermodal. 

Printre lucrările cuprinse în proiect se mai numără construirea unei platforme de beton între cele două linii de cale ferată, a unei clădiri administrative de tip container în care se desfăşoară partea logistică, a unei parcări pentru camioane, dar şi împrejmuirea terminalului intermodal, realizarea iluminatului şi racordul la utilităţi.

Obiectivul de investiţii „Dezvoltarea unui centru de transport intermodal cu facilitate de acces la transport rutier şi feroviar şi în zona gării CFR Episcopia Bihor", va fi finanţat prin Programul Operaţional Infrastructura Mare, axa prioritară 2 - Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil şi eficient.

Valoarea totală a proiectului este de 73,2 milioane lei din care suma nerambursabilă este de 48,1 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!