Joi, 31 martie, Primăria şi firma înfiinţată de dr. Gheorghe Carp au semnat contractul de management pentru mega-Spitalul Judeţean pe următorii 4 ani, începând cu data de 1 aprilie. Nici municipalitatea şi nici spitalul nu au anunţat public "detaliul", deşi e o noutate absolută şi se cuvenea un comunicat, fie el şi la fel de scurt ca anunţul privind "câştigătorul licitaţiei".

Parcă nu ar fi învăţat nimic după zarva stârnită cu o lună înainte de dezvăluirea că fostul manager, care condusese vreme de 19 ani, pe rând, Municipalul şi Judeţeanul, va reveni astfel la comanda celor două unităţi unificate într-una mamut, cu 4.500 de angajaţi (cea mai mare întreprindere din Bihor).

O scurtă recapitulare a cronologiei nu strică: Guvernul a aprobat unificarea pe 28 decembrie 2021, iar Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean a decis să angajeze o firmă de management în ianuarie 2022, dar dr. Carp îşi înfiinţase deja firma în 21 decembrie 2021, cu o lună înaintea hotărârii CA, ba chiar şi cu o săptămână înaintea HG. Doar un idiot nu vede că procedura a fost anume aleasă pentru revenirea la şefie a fostului manager.

Desigur, legal. Acesta are dreptate, admit, când spune că toate condiţiile puse în caietul de sarcini al licitaţiei erau elementare, nu cu dedicaţie. Nu puteai accepta un manager care să nu fi administrat înainte un spital sau să-l fi lăsat cu datorii ori să nu fi avut proiecte cu fonduri europene. Însumate, însă, toate aceste condiţii i se potriveau doar lui, iar asta e una dintre marile sale vini: în două decenii n-a pregătit niciun "învăţăcel", ba unii zic că a inhibat intenţionat orice concurenţă.

Meritele dr. Carp în modernizarea spitalelor din Oradea sunt, obiectiv vorbind, incontestabile.

Nimeni nu poate nega că, atât timp cât a condus Municipalul, iar apoi Judeţeanul, acestea nu au înregistrat progrese continue, unele de neimaginat înainte. (Dar citiţi interviul acordat BIHOREANULUI în acest număr şi veţi sesiza, şocant, un soi de ranchiună în afirmaţia că în ultimii 10 ani, adică după plecarea sa la Judeţean, Municipalul n-a făcut "niciun pas înainte").

Tocmai din acest motiv, dacă tot era plănuită revenirea lui la şefia sistemului spitalicesc local, acest lucru nu trebuia făcut pe şest, ci enunţat pe şleau de la bun început: "Stimaţi orădeni, date fiind rezultatele dr. Carp, l-am vrea din nou la conducere şi de aceea am procedat în acest fel şi nu în altul!". Nu ar fi existat o aprobare unanimă (ar fi fost şi nesănătos!), dar nici suspiciunea generală că "toate se fac pentru Carp".

În fine, zarurile au fost aruncate şi e clar că dr. Carp va conduce Judeţeanul până în 2026, iar săptămâna aceasta primarul şi managerul vor susţine, totuşi, o conferinţă de presă pentru a lămuri ce e de lămurit.

Cert e că revenirea dr. Carp la butoane a început cu stângul şi acesta ar trebui să simtă presiunea că de acum încolo nu mai e de admis nicio tupilare, ci e necesară o totală deschidere în tot ceea ce va face. Altfel, ar fi păcat ca la încheierea celor 4 ani să plece cum s-a întors acum şi nu cu fruntea sus.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!