Implicat într-un dosar penal deschis de Parchetul Bihor pentru delapidare după ce BIHOREANUL a dezvăluit că o mare cantitate de carne de bizon donată pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități a fost „convertită” în produse din porc, mai ieftine și mai puține, șeful DGASPC se victimizează pe Facebook.
În primul comunicat emis de când a revenit, în 2023, la șefia instituției, Călin Puia susține că ar fi ținta unei „campanii denigratoare”, fără a da însă nicio explicație pe fondul problemei, cu privire la „deturnarea” donației.
„Denigrare”, nu delapidare
„Având în vedere campania denigratoare apărută în spațiul public față de DGASPC Bihor considerăm că aceasta nu are susținere reală”.
Așa începe „Comunicatul nr. 1” emis de „conducerea DGASPC” în data de 20 ianuarie și postat marți, după încă o zi, pe pagina de Facebook a instituției, ca reacție la scandalul penal în care este implicat directorul general al acesteia, Călin Puia, „eroul” articolului „Puia, e de porc”, publicat de BIHOREANUL în 23 decembrie anul trecut.
Ziarul dezvăluia atunci că în baza unui contract de sponsorizare prin care cea mai mare fermă de profil din țară, Eurbuffalo din Salonta, a oferit DGASPC 7.599,60 kg carne de bizon în carcasă, care trebuia procesată de o altă firmă, găsită de directorul Călin Puia, și anume Andromi Com din Nojorid, așa încât la final instituția să recepționeze „produsele rezultate în urma procesării cărnii de bizon”.
În loc să se întâmple acest lucru, la copiii și adulți cu handicap din centre au fost livrate, cu acceptul șefului DGASPC, carne și mezeluri din carne de porc, 1.547 kg, așadar o cantitate mai mică din sortimente mult mai ieftine, motiv pentru care Consiliul Județean Bihor a declanșat pe 24 decembrie o cercetare administrativă, iar Parchetul Bihor, pe 30 decembrie, un dosar penal pentru delapidare.
Fără explicații
În așa-zisul „Comunicat nr. 1” postat pe pagina de Facebook a instituției și semnat „conducerea DGASPC Bihor”, directorul Călin Puia nu lămurește cum afacerea prin care donația făcută de Eurobuffalo a fost deturnată cu acceptul său de către Andromi, ci doar repetă o informație pe care, de altfel, a publicat-o și BIHOREANUL în articolul din decembrie, privind faptul că documentul de sponsorizare a fost încheiat între trei părți: Direcția, ca beneficiar, Eurobuffalo, ca donator al cărnii de bizon, și Andromi – ca procesator al acesteia.
„Datorită faptului că sponsorul (n.r. – Eurobuffalo) nu putea sponsoriza direct către DGASPC carcasele de bizon decât prin intermediul unui procesator, s-a încheiat un contract de sponsorizare între trei părți, conform cerințelor legale, cu livrarea spre DGASPC a unor produse finite rezultate în urma procesării”, se arată în „comunicat”, fără ca acesta să elucideze felul în care carnea de bizon s-a „evaporat”, „miracol” care face obiectul anchetei penale a Parchetului.
De vină sunt angajatele
Pe de altă parte, așa-zisul comunicat sugerează că vina pentru declanșarea scandalului în care este implicat directorul general Călin Puia ar aparține unui grup de angajate, cărora în cursul anului trecut le-a emis decizii de imputare a sumei de 19,41 milioane lei, ca pretins prejudiciu identificat de Curtea de Conturi, pentru decontarea serviciilor prestate de câteva ONG-uri care administrează centre pentru adulți cu handicap și ale căror servicii nu erau licențiate, din motive strict birocratice.
De altfel, BIHOREANUL a dezvăluit și acest abuz al lui Puia, arătând că deciziile de imputare, semnate de Puia pe numele a 9 angajate, și apoi și a 4 foste angajate, au fost abuzive, întrucât serviciile decontate au fost prestate în mod efectiv și legal, ONG-urile administrând centrele chiar în baza unor contracte de externalizare a serviciilor încheiate după ce CJ Bihor a scos la licitație administrarea centrelor de către fundații și asociații, care au grijă de beneficiari la costuri mult mai mici decât cele ale DGASPC.
„Acest grup de angajați încearcă mutarea interesului atenției publice și a organelor abilitate să cerceteze o problemă gravă constatată de Camera de Conturi Bihor (existând suspiciunea unui prejudiciu de aproximativ 4 milioane de euro)”, se arată în „comunicatul” de pe pagina de Facebook a DGASPC.
Pe lângă lege
În finalul acestuia, „conducerea” anunță că, „pentru a nu mai exista confuzii și situații denigratoare bazate pe opinii și păreri, apreciem că, în baza legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, toate informațiile care creează suspiciuni presei sau persoanelor în drept să fie solicitate în scris instituției DGASPC Bihor”, pretenție care nu este decât o interpretare abuzivă a legii.
De precizat că așa-zisul „Comunicat nr. 1” postat pe pagina de Facebook a instituției, dar nu și transmis presei – cel puțin nu redacției BIHOREANUL – este primul de la reinstalarea lui Călin Puia ca director general în ianuarie 2023, după ce în perioada 2018 – decembrie 2022 acesta a fost judecat pentru mușamalizarea abuzurilor dintr-un orfelinat din Oradea, scăpând de o condamnare prin prescrierea răspunderii penale.