Zidurile de sprijin ale străzilor Piersicilor şi Caişilor din Oradea vor fi refăcute pe cheltuiala constructorului Asfamixt.

Construcțiile au probleme de stabilitate

Potrivit unui comunicat al Primăriei, "constructorul Asfamixt SRL reface pe cheltuiala sa o parte a zidului de sprijin realizat pe strada Piersicilor în cadrul lucrărilor de modernizare a străzii".

Măsura a fost impusă în urma unei expertize comandate de municipalitate, după ce angajaţii Direcţiei Tehnice au descoperit că zidul de sprijin prezintă probleme de stabilitate pe tronsonul delimitat de străzile Caişilor şi Izvorului.

"Expertiza geotehnică a confirmat deficienţele constatate de Direcţia Tehnică, respectiv o realizare defectuoasă a zidului atât la proiectare, cât şi la execuţie. Ca soluţie de remediere, prin expertiza geotehnică s-a recomandat desfacerea şi refacerea acestuia printr-o soluţie verificată de către expert", se menţionează în comunicat.

Circulația în zonă, restricționată

Probleme similare au fost constate prin expertiză şi pe strada Caişilor, din imediata vecinătate, a cărei proiectare şi execuţie a fost licitată la pachet cu strada Piersicilor şi atribuită aceluiaşi constructor.

Și în acest caz Primăria Oradea a solicitat constructorului SC Asfamixt SRL să refacă zidul de sprijin.

În prezent constructorul dezafectează în vederea refacerii zidul instabil din strada Piersicilor.

Lucrările se desfăşoară sub trafic, iar circulaţia autovehiculelor a fost restricţionată pe o singură bandă.

Demolarea zidului de sprijin din strada Caişilor, în vederea refacerii, va începe săptămâna viitoare.

Refacerea celor două lucrări va costa constructorul circa 50.000 lei.

Prelungite până pe 30 septembrie

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de proiectare şi execuţie, a străzilor Viilor, Caişilor, Cireşilor, Dimitrie Anghel şi Piersicilor au fost atribuite, la pachet, unor asocieri de firme reprezentate de Asfamixt pentru suma de 14,4 milioane lei, pentru scurtarea termenului de execuţie.

Începute în martie 2021 şi programate să fie finalizate în 10 luni, acestea continuă şi astăzi, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă, obligaţi să umble vara prin praf şi iarna prin noroi.

Riveranii au asaltat Primăria cu plângeri prin aplicaţia Oradea City Report.

"Toată strada Piersicilor este spartă, gropile sunt tot acolo, sunt cel puţin 3-4 guri de canal printre care trebuie să facem slalom pe ambele sensuri, pentru că sunt la 20-30 cm deasupra drumului. S-au făcut o mulţime de sesizări în ultimele 6 luni", a reclamat un orădean încă din luna ianuarie.

Potrivit contractului încheiat de municipalitate cu Asfamixt, lucrările implică realizarea canalizării pluviale, asfaltarea carosabilului, a trotuarelor, a acceselor, realizarea de ziduri de sprijin unde este cazul, iar la final realizarea semnalizării rutiere. 

Pe o parte dintre străzi lucrările au fost deja închise sau sunt în curs de închidere, în timp ce pe Piersicilor şi Caişilor, care necesită refaceri ale zidurilor de sprijin, termenul de predare a fost prelungit până la data de 30 septembrie.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!