Cel mai cunoscut judecător din România, Cristi Danileţ, care îşi cerea acum câţiva ani mutarea de la Cluj la Oradea, a ajuns exclus din magistratură pentru că a postat pe Tik Tok cum tundea gardul verde şi executa mişcări de karate în piscină. În schimb, Inspecţia Judiciară lasă nesancţionate abateri grave şi dovedite în cazul şefului Parchetului Beiuş, Cosmin Pantea!

Magistratul, pe care BIHOREANUL l-a surprins în flagrant închis noaptea în sediul instituţiei, cu o tânără poliţistă, a fost reclamat de colegi ai acesteia şi de fostul şef al Jandarmilor pentru atitudini dictatoriale şi abuzuri, dar inspectorii judiciari au decis că nu a făcut nimic greşit. Asta după o anchetă în care nici măcar nu s-au deranjat să-i asculte pe reclamanţi!

Noaptea, ca hoţii 

BIHOREANUL a dezvăluit toamna trecută, în mai multe episoade, situaţia anormală de la Parchetul Beiuş unde, în loc să se ocupe de infractori, prim-procurorul Cosmin Pantea îşi petrecea serile şi nopţile cu o poliţistă, cu inspectorul principal Mihaela Pupea, chiar în sediul instituMihai Smeuţiei, la ore la care nu aveau scuza unor activităţi profesionale şi fără ca jandarmii să consemneze în registre, potrivit obligaţiilor legale, vizitele femeii.

Pentru a secretiza întâlnirile, magistratul a intrat într-un halucinant carusel al abuzurilor. Faţă de fostul comandant al jandarmilor din Beiuş, lt.col. (r) Mihai Smeu (foto), care a cerut subordonaţilor să noteze vizitele, Pantea a obţinut de la conducerea Inspectoratului de Jandarmi Bihor să-i interzică accesul în clădirea Parchetului, deşi ofiţerul răspundea chiar de paza ei. Apoi, ca şi cum n-ar fi fost de ajuns, l-a "rezolvat" şi cu trei dosare penale în urma unor reclamaţii puerile provocate tot de el. Două au fost clasate, iar în al treilea s-a decis renunţarea la urmărirea penală, dovedindu-se, deci, că au fost făcături.

"Duşmanii" din Poliţie

O altă problemă privea atmosfera tensionată pe care prim-procurorul a creat-o în relaţie cu poliţiştii din zona Beiuşului, împreună cu care ar trebui să combată fenomenul infracţional. Cu şeful Poliţiei municipiului, comisarul Traian Sabău, de pildă, Pantea nu dialoga încă de la instalarea în funcţie, acum 3 ani. Celorlalţi le-a stabilit orar de audienţe pentru discutarea strategiilor de anchetă, dar nu-l respecta, ţinându-i cu orele pe coridor. Poliţiştii, în special cei cu funcţii de conducere, se trezeau cu cauzele restituite, una după alta, chiar şi pentru erori mărunte, în timp ce alţii, obedienţi procurorului, primeau spre cercetare dosare facile, repartizate direct de acesta.

Alţi poliţişti erau hărţuiţi cu plângeri disciplinare şi penale, tot la sesizarea magistratului, care voia să-şi impună favorita într-o funcţie de conducere. Când femeia a vrut postul de adjunct al şefului Poliţiei Beiuş, ofiţerii delegaţi în funcţia cu pricina - subcomisarul Octavian Perţea şi inspectoarea Dana Diugan - au ajuns în anchetă. Ulterior, Pupea ar fi vrut şefia Poliţiei Vaşcău, aşa că s-au trezit cu dosare penale agentul-şef principal Gheorghe Cuc de la Poliţia Vaşcău şi comisarul Dorin Vesa, şeful Secţiei 10 Poliţie Rurală Ştei. La fel ca în cazul jandarmului Smeu, toate aceste dosare au fost clasate!

Să vină Inspecţia!

Deşi li s-au cerut explicaţii, procurorul Pantea şi poliţista Pupea au tăcut, iar şefii Poliţiei, ai Jandarmeriei şi ai Parchetelor din Bihor s-au încurcat în declaraţii, deşi toţi ştiau ce se întâmplă la Beiuş. În anii trecuţi, conducerea Poliţiei Bihor şi şefii procurorului au organizat chiar şi şedinţe de mediere, în care magistratul a promis că va găsi  o soluţie de colaborare cu poliţiştii, promisiune de care, însă, nu s-a ţinut, continuând uneltirile şi întâlnirile clandestine până când a fost dat în vileag. 

Ca atare, în condiţiile în care exercitarea cu rea-credinţă a funcţiei de către un magistrat şi atitudinea nedemnă faţă de colegi ori reprezentanţii altor instituţii constituie abateri disciplinare, pe 2 noiembrie anul trecut, BIHOREANUL a cerut Inspecţiei Judiciare să verifice conduita neconformă a prim-procurorului Pantea. 

Meditaţii... la Parchet

Verificările au fost doar preliminare şi s-au finalizat cu o clasare dispusă de inspectorul judiciar Narcisa Anca Crăciunescu, care nici măcar nu s-a deranjat să iasă din birou pentru a audia victimele. Întreaga cercetare s-a rezumat la note scrise şi rapoarte cerute şi primite din teritoriu, în baza cărora a decretat că niciunul dintre aspectele sesizate nu se confirmă. 

În opinia inspectoarei, vizitele nocturne ale poliţistei în sediul Parchetului Beiuş ar fi avut doar scop educativ: poliţista se înscrisese la concursul de admitere în magistratură şi, "în contextul în care cei doi se cunosc de mai mult timp", procurorul o medita "în vederea înţelegerii unor noţiuni de drept penal şi de drept procesual penal". 

"Aspectele prezentate în articolele de presă privind dezvoltarea unei relaţii personale nepotrivite între procurorul Pantea loan Cosmin şi lucrătorul de poliţie Pupea Mihaela Daniela reprezintă simple supoziţii", scrie în rezoluţie, fără ca Crăciunescu să dezvolte subiectul, ca şi cum ar fi ceva normal ca şefii parchetelor să transforme instituţiile în domiciliu personal, unde să-şi primească protejatele la meditaţii, până în miez de noapte.

Doar "supoziţii"

Inspecţia judiciară a respins şi acuza că Pantea a limitat accesul fostului şef al jandarmilor din  Beiuş ori al unor poliţişti în sediul Parchetului, susţinând că "nu s-a identificat nicio dispoziţie care să limiteze accesul vreunei persoane în incinta unităţii sau în audienţă la prim-procuror".

Cât priveşte reclamaţiile abuzive făcute la adresa poliţiştilor, în rezoluţia Inspecţiei Judiciare se nominalizează doar cele patru dosare penale prezentate şi de BIHOREANUL, "constituite ca urmare a unor sesizări din oficiu ale organelor de urmărire penală". Însă doar două au fost întocmite de Pantea, se precizează în document, unde se arată că procurorul s-a sesizat din oficiu pentru că aflase despre săvârşirea unor infracţiuni, şi nu pentru că "încercat să înlăture anumiţi poliţişti din funcţiile de conducere pe care le ocupau, în scopul de a facilita numirea lui Pupea Mihaela Daniela", ceea ce "reprezintă o supoziţie care nu a fost confirmată în urma verificărilor prealabile efectuate". 

Pantea, neştirbitul

Inspectoarea judiciară a găsit o explicaţie şi pentru lipsa de comunicare dintre prim-procurorul Beiuşului şi şeful Poliţiei municipiului, Traian Sabău. După numirea în funcţie, Pantea a evitat să se întâlnească cu poliţistul "pentru a nu fi ştirbită aparenţa de imparţialitate, întrucât la unitatea de parchet au fost înregistrate două dosare penale având ca obiect presupuse infracţiuni săvârşite de soţia sus-numitului". 

"Colaborarea interinstituţională a fost, însă, asigurată prin realizarea unor întâlniri şi discuţii între prim-procuror şi adjuncţii şefului Poliţiei Municipiului Beiuş ori ceilalţi poliţişti cu funcţii de conducere din cadrul formaţiunii", mai scrie în document.

Cât despre obiceiul lui Pantea de a repartiza dosare, prin ordonanţe, lucrătorilor de poliţie, IJ a decretat că "nu este de natură a genera indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare", întrucât nu există nicio dispoziţie care să interzică acest lucru. 

Anchetă prin Poliţie 

Căutate din nou de BIHOREANULvictimele procurorului Pantea spun că nici măcar nu au fost contactate de inspector, ci de un poliţist de la Biroul de control Intern al Poliţiei Bihor. 

"M-a sunat să mă întrebe dacă am ceva de spus, de reclamat, să-i duc lui. Eu am aşteptat să fiu chemat, să pot să-mi prezinTraian Sabăut dovezile, să propun martori care să confirme tot ce susţin, nu să mă ia la întrebări un poliţist. A fost un simulacru de investigare", afirmă Mihai Smeu. 

La fel spune şi şeful Poliţiei Beiuş. "Un coleg ne-a cerut nişte rapoarte, noi le-am scris, sunt cel puţin zece, dar probabil am relatat lucrurile pe jumătate. Sincer, am crezut că vom fi audiaţi şi vă asigur că fiecare coleg ar fi indicat 1-2 martori cu care domnul Pantea s-a purtat nepotrivit", spune Traian Sabău (foto).

Caricatură de control

Sabău pretinde, totodată, că atitudinea duşmănoasă a procurorului faţă de el nu are nicio legătură cu dosarele penale ale soţiei sale. "Domnul Pantea nu a invocat niciodată, la niciuna dintre întâlnirile de mediere la care a fost chemat, acele cauze penale care, de altfel, nu au fost instrumentate de Parchetul Beiuş, fiind declinate încă din iunie 2021 la Brad şi Aleşd, unde au fost clasate. Este o minciună a domnului Pantea", zice şeful Poliţiei Beiuş, declarându-se mirat că un astfel de caz, care priveşte un şef de parchet, a fost tratat superficial, "din birou". 

"Noi până şi în cazul unor petiţii audiem petiţionarul, reclamatul, martori. Corpul de Control al Poliţiei Române vine în teren la orice sesizare şi, sincer, cu astfel de acuze, nu scapi nepedepsit. Eu mă bucur pentru domnii magistraţi, că au un astfel de Corp de control", spune Sabău. 

Deşi faţă de el atitudinea magistratului a rămas la fel de ostilă chiar şi după articolele BIHOREANULUI, prim-procurorul Cosmin Pantea şi-a revizuit totuşi comportamentul faţă de alţi poliţişti. Totul e bine când se termină cu bine, nu-i aşa?


MEDITAŢII CU FOLOS
Pupea merge în magistratură!

Meditaţiile oferite de prim-procurorul Cosmin Pantea au fost cu folos, după cum a constatat BIHOREANUL, căci după ani întregi în care a fost respinsă la admiterea în magistratură din cauza notelor extrem de mici, în acest an inspectorul principal Mihaela Pupea a reuşit. 

Poliţista a fost notată cu media 7.92 şi se află pe locul 191, ceea ce i-ar putea asigura un post de procuror sau de judecător, în funcţie de ramura pentru care a optat. 

Cert e că, deşi a ajuns şi ea în anchetă disciplinară după articolele BIHOREANULUI, femeia a scăpat fără sancţiune, uzând de dreptul la tăcere pentru a nu răspunde la vreo întrebare. Cum în noaptea când a fost surprinsă de reporteri în sediul Parchetului era în concediu, deci în timpul liber, cercetările faţă de ea au fost clasate.


Vezi mai jos răspunsul integral al Inspecției Judiciare:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!