Procurorul orădean Sebastian Vălean, acum procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, candidat la funcţia de prim-adjunct al Procurorului General al României, a primit avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru noua funcţie, în urma unui nou interviu pe care, de această dată, magistratul l-a dat în faţa membrilor Secţiei pentru procurori din CSM. Propunerea de numire a procurorului orădean ca prim-adjunct al Procurorului General va fi transmisă Preşedintului României.

"Acest concurs a fost un test serios, pe care, dacă nu ai un bagaj serios de experientă profesională, nu ai cum să treci. Sunt importante şi cunoştinţele teoretice, dar dacă nu poţi să prezinţi soluţii pragmatice la problemele ridicate, te descalifici în 3 secunde. Aici contează ce ai făcut, ce ai acumulat, cum ai rezolvat probleme punctuale, inspiraţia de secundă nu te ajută", a declarat, pentru BIHOREANUL, Sebastian Vălean. 

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Oradea a fost singurul candidat pentru funcţia de prim-adjunct al Procurorului General al României şi a avut de parcurs mai multe etape pentru a promova examenul, cea mai grea fiind cea a interviului din 7 iunie, în fața unei comisii compuse din ministrul Justiției, secretari de stat, procurori, un profesor de management şi un psiholog, în aceeaşi perioadă în care comisia analiza candidaturi şi pentru alte trei funcţii de conducere din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Având avizul CSM, propunerea de numire a procurorului orădean în noua funcţie urmează să fie înaintată de ministrul Justiţiei către Preşedintele României. Numirea se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

În vârstă de 51 ani, Sebastian Vălean a făcut parte din prima generaţie de absolvenţi ai Facultăţii de Drept din Oradea, în 1996. Şi-a început cariera de magistrat - procuror pe 14 aprilie 1997, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, iar din 2006 lucrează la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea unde, între 2016 și 2018, a condus Secția de urmărire penală şi, din 2018, ocupă funcția de procuror general, fiind la al doilea mandat.

Vezi AICI interviul lui Vălean de la Secția pentru procurori a CSM!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!