Proiectele viitoarelor grădini din Ioşia şi Nufărul sunt supuse din nou dezbaterii publice de către municipalitatea orădeană.

Copie la indigo

Chestionarele cu cele cinci întrebări referitoare la oportunitatea celor două investiţii - grădina termală Ioşia şi grădina urbană Nufărul - sunt identice, până la nivel de greşeli de ortografie, cu cele lansate în octombrie 2023, la care au răspuns deja circa o mie de orădeni.

„În ce măsură, pe o scara de la 1 la 5, consideraţi că o grădina termala pe amplasamentul actualului strand Iosia trebuie să aibă si baza de tratament moderna, pe langa amenajarea zonelor de recreere si agrement si bazinelor de inot si tratament.", scrie, la fel ca în urmă cu 7 luni, fără diacritice şi semne de punctuaţie, în chestionarul referitor la proiectul grădinii termale Ioşia anunţat din nou marţi de Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Aceleaşi întrebări de anul trecut figurează şi în chestionarul lansat public, în aceeaşi zi, referitor la proiectul grădinii urbane Nufărul.

„În ce măsură, pe o scara de la 1 la 5, consideraţi că o grădină urbana poate infrumutesa orasul cu: plantaţii ornamentale de tip sezonier, porţiuni de natură salbatică, alei, pasarela pietonala, punct de belvedere sau spatii de joaca pentru copii", scrie, cu același tip de greșeli, municipalitatea orădeană în chestionarul referitor la proiectul privind grădina urbană Nufărul, adresat orădenilor şi anunţat marţi prin alt comunicat de presă.

Dezbatere „birocrată”

În ambele comunicări, municipalitatea orădeană a făcut apel la orădeni să completeze din nou chestionarele cu câte cinci întrebări referitoare la proiectele grădinii termale Ioşia şi a celei urbane din Nufărul dintr-un motiv pur birocratic.

Municipalitatea orădeană a fost nevoită să reia procesul de consultare publică lansat în toamna anului trecut doar pentru ca proiectele viitoarelor grădini din Ioşia şi Nufărul să se conformeze prevederilor birocraţiei europene.

"De la anunţarea proiectelor în cursul anului trecut şi până în prezent, a apărut o condiţie în ghidul de finanţare care spune că, pe lângă consultarea populaţiei printr-un chestionar, trebuie să organizăm şi o consultare cu factorii implicaţi în dezvoltarea oraşului, adică diferite ONG-uri şi mediul de afaceri, şi să identificăm proiecte complementare investiţiei pentru care cerem finanţare, cum ar fi amenajarea unui hotel sau a altor facilităţi legate de turism", a explicat pentru BIHOREANUL, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, Marius Moş.

Oricum, chestionarele sunt o formalitate, de vreme ce orădenii sunt întrebaţi cât de prioritare sunt şi cât de mult vor îmbunătăţi cele două investiţii calitatea vieţii populaţiei şi mai puţin cum îşi doresc să arate cele două grădini, cum ar putea fi îmbunătăţite proiectele în dezbatere, ce dezavantaje ar putea atrage acestea şi altele.

Suplimentar, scrise parcă la indigo, cele două comunicatele de presă anunţă şi o dezbatere publică, probabil comună, care va avea loc la jumătatea lunii mai pe aceste teme.

"Totodată, în data de 16 mai 2024, se va organiza o întâlnire cu entităţile implicate în dezvoltarea locală (structuri asociative, reprezentanţi ai societăţii civile, mediul de afaceri, etc), în vederea semnării acordului de principiu pentru finanţare, cu scopul de a susţine proiectul cu investiţii ulterioare", se menţionează în ambele comunicate.

De reținut însă că proiectele adiacente investiţiei municipalităţii, care ar putea fi formulate în cadrul dezbaterilor publice, nu vor concura pentru atragerea de finanţări europene, dar existența acestora ar putea creşte şansele proiectului oraşului să atragă finanţare europeană.

Potrivit directorului Moş, ora şi locul dezbaterilor pe marginea celor două investiţii urmează să fie anunţate de municipalitate printr-un comunicat de presă.

Grădini de zeci de milioane de euro

Primăria Oradea intenţionează să ceară finanţare pentru amenajarea grădinilor din Ioşia şi Nufărul prin Programul Regional Nord-Vest, pe axa referitoare turismului balneoclimateric.

Potrivit estimărilor, viitoarea grădină termală Ioşia ar urma să fie realizată pe o suprafaţă de circa 32.400 metri pătraţi, ocupată în prezent de ştrandul cu acelaşi nume printr-o investiţie de 33 milioane euro. 

La fel, viitoarea grădină urbană Nufărul, care urmează să ocupe zona dintre Parcul Salca şi zona comercială Lotus Center, ar urma să fie amenajată, la rândul său, printr-un proiect de 26,5 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!