Primăria Oradea va depune duminică documentele prin care va solicita cofinanțare europeană pentru proiectul viitoarei grădini termale Ioşia, în valoare de 43 de milioane euro, care va fi amenajată pe amplasamentul actualului ștrand.

Va fi depus spre finanțare

Indicatorii tehnico-economici ai investiţiei au fost aprobaţi vineri, cu unanimitate de voturide Consiliul Local Oradea, reunit în şedinţă online "de îndată" (foto jos).

„Proiectul va fi depus spre finanţare duminică”, le-a spus primarul Florin Birta consilierilor locali. 

Angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea vor să obțină cofinanțare prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027, pe axa referitoare la turismul balneoclimateric. „Vrem să avem punctajul maxim”, a afirmat Birta.

Conform proiectului, încă în lucru, valoarea totală a investiţiei se va ridica la 216,6 milioane lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 43 milioane euro, iar termenul de execuţie va fi de doi ani.

Concret, cofinanțarea europeană se va ridica la 40% din cheltuielile eligibile din proiect, diferența urmând să fie suportată de la bugetul local. Astfel, în total, municipalitatea orădeană va acoperi 70% din valoarea totală a cheltuielilor (eligibile și neeligibile), echivalentul a 30 milioane euro.

Să fie pentru orădeni!

Deşi au votat proiectul, reprezentanţii opoziţiei PSD şi UDMR au ridicat obiecţiuni. Înainte de toate, aceştia au reclamat începerea şedinţei cu o întârziere de o jumătate de oră, timp în care angajaţii municipalităţii lucrau încă la documentele care urmau să fie supuse dezbaterii. „Nu cred că este o sesiune de proiecte care s-a deschis azi dimineaţă sau ieri seară. Sunt de mult în lucru aceste proiecte...", a protestat consilierul local Adrian Madar (PSD).

Pesedistul i-a mai spus primarului Florin Birta: „Faptul că aceste proiecte se prezintă cu 5 minute înainte de a fi depuse caracterizează forma în care conduceţi oraşul în ultimii 4 ani".

Candidat la funcţia de primar de Oradea la alegerile locale din 9 iunie, Adrian Madar le-a cerut reprezentanţilor municipalităţii ca viitoarea grădină urbană (foto jos) să fie accesibilă orădenilor. „70% din banii care vor finanţa acest proiect sunt de la bugetul local. Este corect ca această facilitate din Ioşia să fie pentru cetăţenii oraşului, mai puţin pentru turişti, care astăzi reprezintă marea majoritate a clienţilor de la aquaparkul Nymphaea", a spus Madar.

"Construim la un preţ triplu"

La rândul său, liderul grupului UDMR, Szabó József, a contestat costurile investiţiei. „Dacă analizăm situaţia ştrandului proaspăt inaugurat în 2023, în Băile 1 Mai, care a costat aproximativ 14 milioane de euro, putem constata că pe o suprafaţă asemănătoare noi construim la un preţ triplu", a protestat udemeristul. „De ce costă atât?”, a întrebat el. 

Szabó József s-a referit, de fapt, la proiectul aquaparkului Venus, finanţat cu 14 milioane de euro de Fondul de Investiţii Transilvania Investment, proprietarul SC Turism Felix, şi inaugurat în august 2023.

Udemeristul şi-a manifestat nedumerirea cu privire la valoarea mare a investiţiei pregătită de municipalitatea orădeană. „Vă spun sincer că nici nu am citit materialul, pentru că l-am primit în ultima clipă. L-am votat «pe încredere», dar valoarea îmi pare prea mare", a declarat ulterior, pentru BIHOREANUL, Szabó József.

"Veţi primi o comparaţie între investiţii"

Dându-i replica pesedistului Adrian Madar, primarul Florin Birta a susţinut că viitoarea grădină termală din Ioşia va fi o investiţie diferită faţă de aquaparkul Nymphaea atât ca amenajări, cât şi ca public ţintă. „Grădina termală Ioşia va fi un ştrand de relaxare, nu un ştrand activ cu tobogane, cum este aquaparkul Nymphaea”, a spus edilul.

Primarul a avut un răspuns şi pentru udemeristul Szabó József. „Comparaţi mere cu pere, pentru că ştrandul din Băile 1 Mai funcţionează doar pe perioadă de vară şi nu are niciun bazin acoperit, în schimb acest ştrand termal din Ioşia va funcţiona tot timpul anului şi va avea inclusiv zone acoperite", a spus Birta.

„Până săptămâna viitoare, marţi sau miercuri, veţi primi o comparaţie între cele două investiţii, ca să vedeţi de unde vine diferenţa", a adăugat edilul.

Aquapark vs grădină termală

După cum BIHOREANUL a mai scris, aquaparkul Venus din Băile 1 Mai (foto jos), a fost redeschis în august 2023, după doi ani de lucrări de reabilitare, în urma unei investiţii de 14 milioane de euro.

Complexul, cu o suprafaţă de 4,3 hectare, numără 6 bazine cu apă termală sau încălzită, pentru înot sau dotate cu sisteme de masaj aquatic, două bazine destinate copiilor, un restaurat de tip fast food, spaţii de joacă şi terenuri pentru sport.

De cealaltă parte, conform proiectului, viitoarea grădină termală Ioşia va ocupa o suprafaţă de 3,2 hectare din totalul de 4,5 hectare pe cât se întinde actualul ştrand.

„Reconfigurarea incintei actualului Ştrand Ioşia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcţionarea Ştrandului Ioşia, rămânând în continuare destinată seniorilor oraşului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală", a transmis Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Centru SPA, bazine, ponton la Crişul Repede...

Grădina termală Ioșia va avea, printre altele, bazine interioare şi exterioare, bar cu servire în apă, platforme pentru plajă, zonă de SPA, sală de fitness, punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare.

Concret, centrul SPA va funcţiona în incinta unei clădiri centrale, cu o suprafaţă de circa 8.800 mp, concepută cu un etaj parţial. Aceasta va cuprinde bazinele interioare, zona de SPA, vestiare, spaţii tehnice şi zonele de food, birouri şi o sală de fitness.

Viitoarea grădină termală va avea cinci ansambluri de bazine exterioare, un bazin de înot şi un bazin de legătură între zonele de interior şi exterior.

Vor mai exista un punct de alimentaţie publică cu grupuri sanitare, un bar cu servire în apă, duşuri exterioare, spaţii tehnice, platforme din dale de piatră pentru plajă, spaţii verzi şi un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Grădina termală, cu acces din strada Cazaban, va fi deservită în exterior de o parcare cu 147 de locuri, din care 6 locuri vor fi rezervate persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, lucrările ar putea fi scoase la licitaţie în vara acestui an, după obţinerea finanţării, iar execuţia efectivă ar putea demara în prima parte a anului 2025.

Vezi aici Hotărârea de Consiliu Local cu indicatorii tehnico-economici ai investiției în viitoarea grădină termală Ioșia

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!