Lacrimi, îmbrăţişări, pancarte cu mesaje şi tricouri cu chipul unui băiat au putut fi văzute, vineri seară, în Calea Aradului, la trecerea de pietoni de lângă Poliţia Municipiului Oradea. Peste 100 de orădeni au participat la protestul organizat de familia lui Horia Chiva, băiatul de 12 ani care a murit în urmă cu o lună după ce a fost accidentat pe trecerea de pietoni de un şofer băut. Părinții săi au cerut montarea unui semafor, cerinţă care le-a fost respinsă, până acum, de Primăria Oradea. Un șofer nu a fost de acord cu metoda de protest, depășind coloana de mașini care s-a creat, stârnind vociferări din partea manifestanților.

Măsuri ineficiente

Protestul a început la ora 18 şi s-a desfăşurat lângă trecerea de pietoni pe care copilul a păşit pentru ultima dată în 22 iunie, când mergea la antrenamentul de fotbal.

"Ne-am adunat aici ca să strângem semnături pentru petiţia noastră prin care cerem montarea unui semafor la această trecere de pietoni. Acum două luni, în acest loc, copilul meu a fost accidentat grav. Am fost la spital, i s-au făcut mai multe operaţii, inclusiv la nivelul creierul. A murit sub ochii mei! Era singurul meu copil şi e o pierdere de nedescris. Cu toate acestea sunt aici şi trag un semnal de alarmă. Şoferii nu ţin cont de această trecere, nu încetinesc! Au mai fost accidente aici. Ştiu asta pentru că locuim aici în zonă şi frecventăm această trecere. Imediat după moartea fiului meu, cei de la primărie au pus un covor de frânare pe care îl consider total ineficient", a povestit BIHOREANULUI mama lui Horia, Luiza Chiva (în foto în mijloc).

Aceasta a trimis o adresă scrisă şi Primăriei Oradea, cerând amplasarea unui semafor. Răspunsul, însă, a fost negativ, fiind motivat de faptul că a fost montat deja un "covor de frânare", iar în plus, se are în vedere iluminarea acestei treceri cu sistem LED, pentru a atrage atenția asupra ei.

Tatăl băiatului, Adrian Chiva, a povestit jurnaliştilor prezenţi că tânărul care l-a lovit în 22 iunie pe băiatul său circula cu 87 de km/oră în momentul impactului.

"Sunt plin de durere. Îmi doresc să facă măcar un semafor în zona asta. Dacă s-a întâmplat cu copilul meu, să nu se întâmple cu copilul altcuiva! Sau cu un adult. Ce au făcut ei în schimb? Au pus un material antiderapant aici pe trecere. N-am cuvinte, total ineficient. Când vii cu 87 de km/h, aşa cum a venit cel care mi-a lovit băiatul, nu are niciun efect covorul acesta!", a spus orădeanul (foto)

Alături de cei doi s-au strâns peste 100 de persoane, inclusiv vecini care au fost loviţi pe aceeaşi "zebră".

"Îmi amintesc că în urmă cu câţiva ani a mai fost un accident mortal, în care a fost implicat un biciclist. Eu am fost lovită tot aici, acum 20 de ani, şi am avut un traumatism la cap pentru care am fost operată. Eu am avut noroc că şoferul nu a avut viteză, dar băiatul acesta? Ce şansă a avut în faţa maşinii?", a povestit şi Maria Opriş.

Dus la poliţie

Anunţat ca fiind un protest paşnic, spiritele s-au încins după circa 30 de minute, când participanţii au început să traverseze constant pe trecerea de pietoni, astfel că s-au creat coloane de maşini pe cele două sensuri de mers.

Unii şoferi au început să claxoneze, iar unul dintre ei, la volanul unui Mercedes, a depăşit pe linie continuă coloana formată pe sensul de mers spre Bulevardul Decebal, a claxonat şi s-a certat cu protestatarii. Jandarmii l-au tras însă pe dreapta, lângă sediul Poliţiei Municipiului Oradea.

"Nu am nimic cu ei (cu protestatarii - n.r)! Ne pare rău pentru ei. Nu vreau să ştiu prin ce trec, și eu am un copil, dar nu mi se normal să meargă haotic pe trecere şi să blocheze traficul", a declarat BIHOREANULUI şoferul care transporta, pe scaunul din dreapta, și un copil, care nici nu era asigurat în scaun special pentru cei mici.

De altfel, episodul a stârnit reacții din partea manifestanților, care au taxat atitudinea lui. Atmosfera s-a calmat rapid, însă.

Între timp, la fața locului a și ajuns un echipaj de poliţie rutieră, care a dirijat traficul. În plus, șoferul nerăbdător a fost condus la sediul Poliţiei Rutiere, pentru declarații și cercetări. 

"Noi am mers de mai multe ori pe trecere tocmai pentru a arăta cât de periculos este! Au fost mai mulţi şoferi care au trecut printre noi, care s-au enervat şi ne-au claxonat. Noi vrem doar să arătăm că suntem aici şi că nu suntem în siguranţă. Acum, că au venit poliţiştii, normal că vor respecta toate regulile", a mai spus tatăl lui Horia Chiva.

În fiecare săptămână

Pe tot parcursul protestului, mai mulţi participanţi au afişat pancarte cu mesaje precum "Indiferenţa ucide", "Vrem semafor, nu covor" ori "A trăit 12 ani".

Alţii au împărţit fire de lavandă, o plantă preferată de Horia. În final, părinţii au reuşit să strângă circa 150 de semnături pentru amplasarea unui semafor în această zonă, dar petiţia poate fi semnată şi online.

"Nu ne vom oprit aici. Vom face protest în fiecare săptămână până când vom vedea semaforul aici. Sunt sigură că el ar fi fost mândră de mine...", a mai spus mama băiatului printre lacrimi.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în după-amiaza zilei de 22 iunie, băiatul de 12 ani traversa respectiva trecere de pietoni, pe lângă o trotinetă, când un şofer care circula spre cartierul Ioşia l-a lovit din plin, iar apoi a fugit de la locul accidentului.

Ulterior, copilul a trecut prin mai multe intervenţii chirurgicale, fiind internat la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean. Avea răni grave inclusiv la nivelul capului şi a fost şi operat la secţia de Neurochirurgie. A murit după aproape o lună de spitalizare, în 19 iulie.

Autorul accidentului, un tânăr de 25 de ani din Oradea, se află în arestul preventiv al Poliţiei Bihor încă de la comiterea accidentului, şi este acuzat de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, dar şi a altor substanţe cu efect psihoactiv, respectiv de părăsirea locului accidentului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!