Mai mulți angajați ai Direcției Județene de Statistică au ieșit, joi, în fața instituției, în semn de protest față de nivelul salariilor. La fel ca alte categorii de bugetari, ca de exemplu cei ai Casei Judțene de Pensii, oamenii spun că vor continua să protesteze până când doleanțele lor se vor rezolva.

Anunţul privind aşa-numitul protest spontan a fost transmis presei joi în jurul orei 11.30, cu doar 30 de minute înainte ca angajaţii să iasă în stradă, între orele 12 şi 13.

"Am adoptat această formă de protest pentru a ne exprima nemulţumirea faţă de salariile foarte mici raportate la importanţa şi complexitatea muncii noastre. A fost înaintat încă de anul trecut, către Guvernul României, Memorandumul privind soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul Institutului Naţional de Statistică şi al Direcţiilor Regionale şi Judeţene de Statistică, document care a fost aprobat în şedinţa Guvernului dar nu a fost pus încă în aplicare", se arată într-un comunicat transmis presei.

Manifestanţii ieşiţi în faţa sediului instituţiei aflat în clădirea Parcării Bariţiu cer punerea în aplicare a acestui Memorandum.

Pe scurt, oamenii cer salarii conforme cu nivelul de pregătire şi complexitatea activităţii desfăşurate, dar şi echitate în raport cu instituţiile de la nivel central şi cu alte instituţii.

Conform comunicatului, „principalele revendicări sunt: stabilirea salariilor de bază ale funcţionarilor publici cu funcţii de execuţie şi conducere, precum şi ale personalului contractual la nivelul administraţiei publice centrale; funcţionarii  publici şi personalul contractual să beneficieze pentru complexitatea muncii de un spor de 15% aplicat la salariul de bază; având în vedere complexitatea şi volumul mare de activitate, solicităm deblocarea angajărilor şi mărirea schemei de personal".

Documentul nu precizează nivelul veniturilor. Chestionat de BIHOREANUL, şeful Serviciului de relaţii cu publicul şi diseminare date din cadrul DJS Bihor, Adrian Pantiş, a declarat că „salariile angajaților sunt undeva pe la 3.000-4.000 de lei net”. „Cam aceasta este media, nu doar aici, local, ci şi la direcţiile din ţară, fiind toţi pe aceeaşi grilă de salarizare. Doar cei din Bucureşti, de la Institutul Naținal de Statistică, sunt pe altă grilă şi au salarii mai mari. Acesta este unul dintre scopurile protestului, ca salariile angajaţilor din ţară să fie ca ale celor de la INS", a precizat Pantiș, care îndeplinește și funcția de șef al Serviciului IT și Infrastructură Informații Spațiale.

Funcționarii au protestat pașnic, fără să scandeze, și au ținut în mâini pancarte cu mesaje ca "Statistica nu este Cenușăreasa administrației", "Plata egală pentru munca egală!" sau "Respect pentru statistician!"

Ei spun că vor continua aceste proteste și chiar le vor intensifica.

"În perioada următoare vom intensifica aceste acţiuni cu întreruperea totală a activităţii, până când revendicările noastre vor fi soluţionate", au mai precizat aceştia în comunicat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!