La şase ani după ce a fost recepţionată, în ultimele zile de mandat ale fostului preşedinte PNL al judeţului, Cornel Popa, timp în care nu a funcţionat nici măcar o zi, staţia de tratare mecano-biologică a deşeurilor, construită în capătul cartierului Episcopia, are şi o firmă care să o pună în funcţiune.

Liderii Ecolect Bihor, mai precis preşedintele Mircea Mălan şi directorul Florin Gontariu, au semnat, luni, contractul cu firma Girexim Universal SA, care va trebui să dezhidrateze, sorteze şi incinereze deşeurile bihorenilor, astfel încât o cantitate mult mai mică să ajungă pe groapa de gunoi. Informaţia a fost anunţată printr-un comunicat de presă transmis de CJ Bihor.

Gunoaie la "tratament"

Staţia de Tratare Mecano-Biologică (TMB) a fost construită în cadrul proiectului european "Sistem integrat de management al deşeurilor" (SMID), prin care s-a creat o infrastructură unitară pentru colectarea deşeurilor din tot Bihorul.

Rolul TMB este să preia o parte din deşeurile reziduale aruncate de bihoreni (în pubela neagră) şi să reducă aceste cantităţi, astfel încât la groapa de gunoi să ajungă cât mai puţine deşeuri.

Miza sunt banii: pentru fiecare tonă de deşeuri abandonată la haldă se plăteşte o taxă de economie circulară de 80 de lei (pe lângă tariful propriu-zis de depozitare), iar fiecare primărie trebuie să reducă anual cantitatea de deşeuri care ajung la groapă.

Pentru fiecare tonă depusă peste acest obiectiv (stabilit la 55% pentru acest an), primăriile plătesc o amendă către Administraţia Fondului de Mediu.

Staţia TMB a fost proiectată să trateze anual 60.000 de tone de deşeuri.

Vicepreşedintele CJ Bihor Mircea Mălan a explicat cum va funcţiona: "Locuitorii din judeţul nostru sortează deşeurile, o categorie fiind deşeul rezidual. Astăzi, această cantitate de deşeuri se depozitează la groapa de gunoi. Prin punerea în funcţiune a staţiei TMB, deşeurile reziduale trec printr-un proces de dezumificare, ceea ce reduce cu aproximativ 30-40% cantitatea totală, apoi intră într-un proces de sortare, de unde rezultă între 3 şi 5% deşeuri reciclabile. O bună parte din deşeurile care rămân, în jur de 30%, se incinerează, urmând să fie depozitat doar ce rămâne. Practic, scopul acestei staţii TMB este acela de a reduce semnificativ cantitatea de deşeuri care se depozitează la groapa de gunoi".

La TMB vor ajunge gunoaiele din patru zone ale judeţului, a mai precizat CJ: Oradea, Zona Metropolitană, Marghita şi Valea lui Mihai.


Vicepreşedintele CJ Bihor, Mircea Mălan, directorul Ecolect, Florin Gontariu, şi reprezentantul Girexim Universal au semnat, luni, contractul pentru staţia din Bihor

Primele licitaţii, anulate

Înregistrată în judeţul Argeş, firma Girexim Universal este deţinută de un controversat afacerist milionar, Gheorghe Văsâi. În anul 2020, Văsâi a fost condamnat, în primă instanţă, la 6 ani de închisoare într-un dosar de corupţie al fostului primar al Piteştiului, PSD-istul Tudor Pendiuc.

Durata contractului încheiat între Ecolect Bihor şi Girexim Universal, care a câştigat licitaţia anume organizată pentru TMB în acest an, este de 96 de luni (8 ani), iar valoarea redevenţei pe care firma o va plăti va fi de 18.000 euro/an. "Operatorul va vira anual această sumă către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group, iar ADI Ecolect o va transmite mai departe către Consiliul Judeţean Bihor", a transmis CJ Bihor.

Recepţionată în 2016 şi intrată în teste în acelaşi an, staţia TMB nu a fost pusă în funcţiune până acum pentru că primele două licitaţii au fost anulate, în urma unor contestaţii.

De altfel, semnarea contractului vine ca urmare a deciziei date la începutul lunii iulie de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor către firma Eco Bihor, care de asemenea a făcut o ofertă şi care apoi a reclamat atribuirea contractului către Girexim Universal. Potrivit deciziei CNSC, contestaţia a fost respinsă ca fiind nefondată, însă şi această decizie poate fi contestată în instanţă.


Echipamentele din interiorul staţiei TMB nu au fost folosite decât la testele făcute în 2016

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!