Se tot plângeau şoferii că traficul în Oradea, cu excepţia celui de ţigări, este foarte greoi. Şi ce a făcut primarul Florin Birta? A blocat circulaţia în zona Centrului Civic pentru pasajele contestate, chiar înainte să fie date în folosinţă.

Oamenii au mârâit, dar blocajele s-au amplificat. Strada Meşteşugarilor a fost închisă în vederea lărgirii, în zona Parcului Bălcescu se umblă doar pe un fir împărţit în două, iar strada George Enescu a fost şi ea spartă şi blocată jumătate de an. Deja nervii orădenilor erau întinşi la maximum.

Nici Centura nu mai e o variantă, căci la Tiger se circulă pe un fir, iar spre Selgros, la fel, e o strungă prin care cu greu se strecoară puhoaiele de camioane şi autoturisme. Pe lângă aceste artere blocate, străzile sparte pentru termoficare sunt doar prilej de glumiţe pentru cârcotaşi.

Dacă se va mai face un heirup pe şantiere, ca înainte de începerea şcolilor, când tramvaiele au pornit ca prin minune, s-ar putea să vedem mare parte din lucrări închise. Deja pe strada George Enescu se circulă, în Parcul Bălcescu asfaltările s-au terminat, şantieriştii se laudă că şi Centura se va lărgi la loc, iar în Centrul Civic apar semne serioase de finalizare.

Să vedeţi cum vom simţi că se degajează circulaţia în oraş după atâtea restricţii! Va fi ca în povestea rabinului care îl sfătuieşte pe omul sărac să-şi bage toate animalele în casă, iar după ce le dă afară locuinţa i se va părea foarte încăpătoare.

Totul e ca rabinul Birta să doarmă în barăcile constructorilor măcar până la Revelion, că miza nu este doar pornirea circulaţiei, ci şi plata exclusiv pe fonduri europene a lucrărilor. Pentru că la noi, la Oradea, aşa se fac investiţiile: pe nervii noştri şi pe banii Uniunii Europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!