Lucrările de reabilitare termică a clădirilor Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea intră în linie dreaptă.

Termoizolaţia a fost finalizată

Potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea, stadiul realizării investiţiei a ajuns la 85%.

"Până în prezent, au fost finalizate lucrările de anvelopare a celor două corpuri de clădire cu sistem de faţadă ventilate, reabilitarea termică a acoperişului terasei prin refacerea izolaţiilor precum şi schimbarea integrală a tâmplăriei exterioare performantă termic", a transmis Primăria.

Conform comunicatului, au fost montate jaluzelele exterioare metalice pe faţada de sud a clădirii corpului A şi au fost executate lucrările de termoizolaţie şi hidroizolaţie la învelitoare şi subsol. Totodată, au fost montate 280 de bucăţi panouri fotovoltaice, s-au montat pompele de căldură de la centrala termică şi sondele geotermale.

Cu economie la curent şi apă...

După cu BIHOREANUL a mai scris, lucrările presupun "reabilitarea termică a anvelopei clădirilor prin dispunerea termosistemului de faţadă, dispunere de tâmplărie performantă termic, reabilitarea termică a acoperişului terasei prin refacerea izolaţiilor".

Cu ocazia lucrărilor, sistemul de încălzire şi ventilaţie a spitalului, bazat pe plăci de gipscarton montate pe tavan, va fi înlocuit cu unul modern, cu recuperarea căldurii.

La fel, reabilitarea instalaţiilor sanitare s-a făcut prin înlocuirea bateriilor de lavoar cu baterii cu senzor pentru economisirea apei.

Proiectul mai implică reabilitarea instalaţiilor electrice, înlocuirea actualelor corpuri de iluminat cu altele, mai economicoase, de tip LED şi implementarea unui sistem de producţie de energie regenerabilă compus dintr-un sistem de panouri fotovoltaice.

Acesta din urmă va fi dublat de un sistem de stocare a energiei electrice produsă suplimentar şi monitorizat de un sistem de monitorizare, control şi management energetic BMS (Building Management Sistem).

Termen de predare amânat pe 2023

Lucrările în valoare de 30,3 milioane lei - finanţate în proporţie de 98% din fonduri europene - sunt realizate de asocierea firmelor formate din Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco şi Termoline. Acestea aveau și termen iniţial de predare sfârşitul anului 2022, dar acesta a fost amânat.

Potrivit reprezentanților Primăriei, contractul de finanțare a fost în final prelungit până în luna mai a anului 2023 pe fondul impactului negativ al pandemiei de Covid-19 și a faptului că unitatea spitalicească se află în exploatare.

Odată finalizate lucrările de reabilitare a celor două imobile, constructorii vor lucra peste iarnă în interiorul celor două clădiri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!