De săptămâna trecută, Oradea are un nou regulament de salubritate, care prevede că cetăţenii vor fi penalizaţi dacă nu colectează deşeurile separat. 

Votat exclusiv de consilierii liberali, regulamentul nu aduce tarife majorate pentru orădeni, însă primarul Florin Birta a spus că, totuşi, facturile de salubritate vor creşte în curând.

Plăteşti cât arunci... dar nu încă

Regulamentul reiterează regula deja aplicată în municipiu, a colectării separate a deşeurilor în cinci fracţii: reziduală, biodegradabilă, plastic şi metale, hârtii şi cartoane, respectiv sticle. De la 1 ianuarie 2025, orădenii vor arunca separat şi resturile textile, aşa cum obligă o directivă europeană şi prevede noul regulament local.

Toţi orădenii ar trebui să plătească facturile de salubritate în funcţie de câte deşeuri aruncă, aşa cum la case se întâmplă deja, şi cum prevede şi OUG 82/2021 privind regimul deşeurilor. Pentru orădenii de la blocuri regula nu se va aplica încă, deoarece municipalitatea aşteaptă un regulament naţional care să stabilească modalitatea de implementare.

Tarif dublu, dacă amesteci gunoaiele 

Pe de altă parte, regulamentul de salubritate prevede că orădenii care nu vor respecta colectarea separată vor fi penalizaţi. Echipe de control vor verifica pubelele şi, dacă vor constata că fracţiile sunt amestecate, vor pune un autocolant cu avertisment pe recipient. Utilizatorul va avea 2 ore la dispoziţie să retragă recipientul de pe domeniul public, iar apoi să separe deşeurile, urmând să-l scoată la o dată ulterioară corespunzătoare colectării fracţiei respective.

Cei prinşi a doua oară cu deşeurile amestecate vor fi penalizaţi cu dublul costului de ridicare, adică 30 lei pentru pubela de 60 litri, 70 lei pentru cea de 120 litri, 140 lei pentru recipientul de 240 litri şi 600 lei în cazul containerelor de 1.100 litri.

În numele grupului PSD, consilierul Adrian Madar a propus, în cadrul şedinţei, ca aceste penalităţi să fie aplicate doar de la 1 ianuarie 2025, iar până atunci Primăria şi RER Vest să îi înveţe pe orădeni cum se aruncă deşeurile. Propunerea lui a fost, însă, respinsă. "Aceste controale se fac deja, de doi ani, oamenii au fost informaţi", a replicat primarul Florin Birta (foto).

De ce se vor scumpi facturile 

UDMR, Szabó József În aceeaşi şedinţă, liderul grupului UDMR, Szabó József (foto), a cerut să afle dacă regulamentul va influenţa facturile orădenilor. "În 2024 sunt şanse să mărim taxele dacă votăm acest regulament?", a întrebat el. Răspunsul a fost aproape ca la radio Erevan: tarifele vor creşte, dar din alte motive! 

"Nu sunt şanse să mărim taxele de salubritate din cauza regulamentului. Ele se vor mări, dar din cauza creşterii taxei pentru economie circulară care a fost amânată de Guvernul României de mai mulţi ani, iar în acest an s-a mărit cu 100%", a explicat primarul Birta. 

De la 1 ianuarie 2024, fiecare tonă de deşeuri aruncată la groapa de gunoi costă în plus 160 lei, prin aşa numita taxă de economie circulară, menită să descurajeze abandonarea deşeurilor. Viitoarele tarife de salubritate urmează să fie stabilite într-o şedinţă viitoare, a mai spus edilul. 

Dezvăluind, astfel, că regulamentul nu va fi singura noutate din salubritatea orădeană în această primăvară...


COALIŢIA ANTI-REGULAMENT

Preşedinţii de asociaţii se opun 

Noul regulament de salubritate este deja contestat. Coaliţia Rogerius, care reuneşte asociaţii de proprietari din municipiu, a cerut Prefecturii să-l anuleze, pe motiv că a fost votat de Consiliul Local fără ca în prealabil să fie organizată o dezbatere publică şi fără să justifice urgenţa aprobării lui într-o şedinţă extraordinară.

"A trăi în Oradea este o amendă", a declarat preşedintele coaliţiei, Ioan Horvath, cu referire la faptul că regulamentul prevede penalităţi pentru orădenii care nu colectează separat deşeurile. 

Oamenii reclamă faptul că la ţarcuri au acces şi persoane din afara asociaţiilor pe care le deservesc. "La noi, 90% dintre locatari respectă colectarea separată. Nu poţi să stai tot timpul să urmăreşti oamenii care aruncă gunoaie. Amenda nu este o rezolvare, am putea fi amendaţi din două în două zile, dacă infrastructura e cum e", a spus Felicia Bulzan (foto), preşedinta Asociaţiei 1 Decembrie nr. 11.

"Cu amenda nu sunt de acord. Primăria să asigure logistica, apoi să amendeze", a spus şi Silvia Ardelean, preşedinta Asociaţiei 108 Tuşnadului. Reprezentanţii coaliţiei mai critică Primăria şi pentru că n-a organizat o întâlnire cu preşedinţii de asociaţii din 2018, pentru a le afla opiniile. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!