Orădenii încearcă să scape de corvoada cozilor la ghişeele Primăriei pentru plata taxelor şi impozitelor.

Trei sferturi din plăţi au fost făcute online...

Conform evidenţelor municipalităţii, 78% dintre orădenii care şi-au plătit, integral sau doar în parte, impozitele aferente acestui an până la primul termen de plată din 31 martie au apelat la mijloacele online.

"Un procent de 78% din totalul încasărilor efectuate (au fost exceptate ordinele de plată prin Trezorerie) au fost realizate prin intermediul platformelor online puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Oradea", a transmis municipalitatea orădeană, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Procentul contribuabililor care apelează la mijloacele de plată moderne este în continuă creştere.

"Comparativ cu datele înregistrate în anul anterior, numărul plătitorilor online a crescut cu 8%, iar sumele încasate prin tranzacţii online s-au majorat cu 17%", se menţionează în comunicat.

Orădenii preferă plăţile online

Potrivit evidenţelor municipalităţii, procentul plătitorilor online a urcat în ultimul deceniu, de la 4%, în anul 2013, la 59%, în anul 2023, şi este în creştere.

"Plata online a impozitelor a fost introdusă în 2010, an în care au apelat la această formă de plată doar 2% dintre contribuabili. Treptat, orădenii au început să renunţe la plata impozitelor la ghişeu, iar anul trecut mai bine de jumătate dintre orădeni şi-au plătit impozitele online", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Creşterea plăţilor online s-a făcut în salturi proporţional cu facilităţile oferite de municipalitatea orădeană.

"Pe graficele făcute de Primărie se vede boomul plăţilor online în anul 2017, când Primăria Oradea a introdus tombola prin care se oferă intrarea într-o zi la aquapark unei familii care şi-a plătit impozitele online şi în 2019 când am început să oferim o bonificaţie mai mare orădenilor care îşi achită toate impozitele online faţă de cei care plătesc la ghişeu", a declarat Florea.

Maximum permis de lege...

Mai mult, pentru a încuraja plăţile online, începând din anul 2020, municipalitatea orădeană a dublat bonificaţia de 4% acordată orădenilor care îşi plătesc integral impozitele la ghişeu până la 31 martie, la 8% în cazul celor care le achită online.

Apoi, începând din 2023, această bonificaţie a fost majorată la 10%, maximumul permis de Codul Fiscal.

Bonificaţiile acordate au făcut să crească numărul contribuabililor care şi-au stins obligaţiile fiscale până la primul termen de plată din 31 martie.

Conform evidenţelor municipalităţii 57% dintre orădeni şi 39% dintre firme şi-au plătit integral impozitele datorate în 2024.

La finalul anului trecut, în evidenţele municipalităţii, erau înregistraţi spre impozitare 118.869 de persoane fizice şi 14.073 de persoane juridice care deţineau clădiri şi 85.077 de persoane fizice şi 34.127 de persoane juridice care aveau în proprietate maşini.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!