Municipiul Oradea a încasat în 2023 doar 40% din finanţările europene bugetate la începutul anului în cadrul proiectelor contractate.

"Sperăm să ni se întoarcă..."

Evidenţele municipalităţii orădene arată că bugetul local a încasat doar 172,3 milioane lei din fonduri europene din totalul programat de 426,3 milioane lei.

„Gradul de încasare a sumelor europene a fost undeva la 40%. Sperăm să ni se întoarcă aceşti bani în acest an şi să se regăsească pe bugetul pentru 2024", a declarat miercuri, în cadrul conferinţei de presă a Primăriei tema raportului de activitate a Direcţiei Economice pe anul 2023, şeful acesteia, Eduard Florea.

Potrivit directorului, diferenţa mare dintre suma prognozată şi cea încasată efectiv s-a datorat birocraţiei.

„Parte din cererile de rambursare a sumelor plătite de Primărie şi depuse spre decontare nu au fost încă onorate. De altfel, pentru sumele de 240 milioane lei plătite (n.r. - de Primărie constructorilor) în ultimele 5 zile din an nici nu aveau cum să fie făcute decontările în 2023", a explicat Florea.

Volumul de muncă a explodat la sfârşitul anului, când municipalitatea a fost obligată să încheie proiecte importante cofinanţate din fonduri europene, cum ar fi pasajele subterane din pieţele Cetăţii şi Gojdu ori parcarea din jurul catedralei ortodoxe din vecinătate, pentru a nu piede finanţările comunitare.

În ultima săptămână de lucru din 2023, angajaţii Primăriei au depus în Trezorerie circa 700 de ordine de plată pentru diferite lucrări.

Creşte datoria publică!

În ciuda derulării greoaie a mecanismelor financiare, municipalitatea orădeană şi-a finalizat toate proiectele europene asumate şi nu există riscul să piardă fondurile comunitare.

„Am încheiat anul 2023 fără a fi nevoiţi să achităm ceva din bugetul propriu, exceptând, desigur, cotele la care ne-am obligat prin specificul programelor de finanţare", a spus, în cadrul conferinţei de presă, viceprimarița Antonia Nica (foto jos).

Pentru a susţine lucrările până la recuperarea banilor de la finanţator, municipalitatea a contractat împrumuturi de la BRD, Banca Transilvania şi Banca Europeană de Investiţii, lucru care a dus la creşterea datoriei publice.

„Cele trei credite contractate au asigurat cea mai mare parte din investiţiile publice, peste 40%. La finele anului am ajuns cu un sold record al datoriei publice, de aproximativ 145 milioane de euro”, a explicat directorul economic Eduard Florea.

Astfel, gradul de îndatorare al oraşului a fost de 9,32%, sub pragul legat de 30% din valoarea veniturilor proprii.

Potrivit previziunilor Primăriei, însă, gradul de îndatorare al oraşului urmează să urce în 2024 la 29,6%, ca urmare a intrării în plată a unor credite mai vechi, după care va cunoaşte un trend descendent.

Având în vedere faptul că sumele au fost împrumutate pentru investiţii şi cofinanţarea de proiecte europene, creşterea îndatorării nu a influenţat ratingului oraşului acordat de agenţia Fitch Rating. Oradea se bucură în continuare de un calificativ de "grad investiţional - cea mai ridicată credibilitate".

Pe fondul proiectelor numeroase, anul trecut veniturile proprii ale oraşului au fost în valoare de 1,9 miliarde lei, cu 57% peste suma de 938,4 milioane lei din 2022. La fel, investițiile orașului au fost în valoare de 918,3 milioane lei, cu 74% peste nivelul din anul anterior.

 

Vezi mai jos raportul de activitate al Direcției Economice!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!