Locuitorii străzii Meşteşugarilor din Oradea sunt revoltaţi că proiectul lărgirii arterei la două benzi pe sens îi va lăsa fără locuri de parcare în faţa casei.

Primarul Florin Birta s-a întâlnit marţi seară cu peste 50 de riverani, supărați că lucrările de lărgire a străzii la patru benzi au început luni, fără să fie consultaţi pe marginea proiectului.

"Ne-aţi omorât!"

"Veniţi să vorbiţi cu noi după ce ne-aţi omorât! Trebuia să ne întrebaţi ce părere avem de proiect înainte să înceapă lucrările, nu acum", a reclamat un riveran în numele vecinilor.

"Dacă fac două benzi de circulaţie, plantează un rând de copaci şi mai fac şi câte o pistă pentru biciclete pe fiecare parte n-o să mai avem unde să ne lăsăm maşinile", s-a plâns o orădeancă.

Proiectul riscă să îi lase fără parcări pentru clienţi și pe proprietarii spațiilor comerciale din zonă. "O să ne terminaţi pe toţi. Oamenii n-or să mai vină la noi pentru că n-or să aibă unde parca şi o să închidem firmele", a spus proprietarul unui spaţiu.

În plus, orădenii se tem că lucrările vor afecta structura de rezistenţă a caselor, multe dintre ele vechi, că strada va deveni mai circulată şi traficul auto mai rapid şi zgomotos, iar proiectul va reduce numărul trecerilor pentru pietoni, şi aşa destul de rare.

Parcare pentru toţi!

Însoţit de viceprimarul Marcel Dragoş şi de şeful Poliţiei Locale, Samuel Milian, Florin Birta a ascultat supărările riveranilor, multe spuse pe un ton ridicat, după care a încercat să risipească temerile acestora. "Toată lumea va avea loc pentru parcare în faţa casei", a spus el.

Birta a promis că în perioada următoare reprezentanţii Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei şi cei ai constructorului care şi-a adjudecat lărgirea străzii Meşteşugarilor vor discuta cu fiecare proprietar în parte.

"Unde sunt două familii în curte şi au două maşini vor fi amenajate două locuri de parcare, iar unde sunt spaţii comerciale, trei sau mai multe, depinde cum permite amplasamentul", a promis primarul.

Mai mult trafic dar nu şi gălăgie...

Florin Birta a spus că la finalul lucrărilor, deşi strada va fi mai circulată, gălăgia produsă de traficul auto va fi redusă, deoarece constructorul va folosi capace de canal autonivelante, mai silenţioase.

"În ce priveşte trecerile pentru pietoni, nu pot promite că vor fi mai multe, pentru că numărul lor este stabilit de Poliţia Rutieră, dar vă asigur că nu vor fi mai puţine decât în prezent", a spus Birta.

În ceea ce priveşte pericolul ca lucrările la carosabil să afecteze fundaţiile caselor, viceprimarul Marcel Dragoş a replicat: "În perioada în care şoseaua de centură era în lucru, tot traficul greu trecea pe Meşteşugarilor şi nu au fost probleme cu structura caselor".

Va fi sens unic!

După cum BIHOREANUL a mai scris, lucrările de lărgire la patru benzi a străzii Meşteşugarilor au fost pregătite încă de anul trecut. Modernizarea arterei a fost atribuită prin licitaţie firmei Trebor Construct.

"Lucrările au început în cursul zilei de luni, pornind pe partea dreaptă a drumului, dinspre strada Lăpuşului către parcul Barcăului, respectiv dinspre Oneştilor spre Barcăului. În cea de-a doua etapă va intra în lucru şi cealaltă parte a drumului", a declarat BIHOREANULUI şeful de şantier, Gheorghe Hegheduş.

Potrivit inginerului, traficul auto pe artera în lucru este în prezent în analiza Poliţiei Rutiere. "Pe durata lucrărilor, circulaţia rutieră se va derula cu sens unic. Poliţia Rutieră va decide care va fi acesta", a spus Hegheduş.

Măsura vizează derularea lucrărilor în condiţii de siguranţă. "Termenul de predare ar fi undeva în luna ianuarie, dar noi, dacă putem, am preda lucrarea încă de anul acesta", a afirmat constructorul.

La finalul lucrărilor, care vor costa circa 10 milioane lei, strada Meşteşugarilor va avea câte două benzi, un aliniament de copaci, pistă pentru biciclete şi un trotuar pe fiecare sens de mers.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!